Hoe worden pizzabodems gemaakt?

De pizzabodem wordt door veel pizzakenners en koks beschouwt als het belangrijkste onderdeel van een pizza. Het begint allemaal met een goed geknede dunne bodem die gemaakt is van meel, water, gist en een snufje zout.  

Authentieke Napolitaanse pizzabodems

Echte pizzabodems worden met de hand gekneed, hier is een speciale techniek voor. In echte pizzeria’s zie je koks constant pizzabodem kneden, in de lucht gooien en met één vinger opvangen, ze maken er vaak een echte show van. Zo hoort pizza volgens vele kenners echt gemaakt te worden en niet door een machine. Pizzadeeg hoort heel elastisch te zijn, hoe meer het deeg gekneed wordt des te meer gluten er vrijkomen en des te elastischer het deeg wordt. Hierdoor zal het deeg uiteindelijk niet te hard of te zacht worden, maar wordt het lekker knapperig. Veel pizzabakkers gebruiken de volgende techniek:

  • Bedek de deeg en werkplaats met bloem
  • Werk vanuit het centrum naar buiten
  • Gebruik je handen om de lucht in het deeg naar de buitenkant te duwen
  • Probeer het deeg regelmatig om te draaien en blijf de lucht naar de buitenkant duwen
  • Gebruik één hand om op het deeg te drukken en gebruik de andere om het beetje bij beetje uit te rekken
  • Blijf het deeg regelmatig draaien en blijf het uit elkaar trekken
  • Pizzabakkers weten precies wanneer het deeg elastisch genoeg is, daarna voegen ze zelfgemaakte tomatensaus en oregano toe.

Pizzabodems uit de fabriek

Het is bij veel pizzabodem fabrieken verboden om het productieproces te filmen, dus hoe het er precies aan te gaat is meestal niet bekend. Het is ook bijna onmogelijk om duizenden bodems per uur te maken met de hand, of je moet duizenden mensen aan een lopende band hebben staan. Er is maar één fabriek waar dit gebeurd, deze staat in het Italiaanse plaatsje Riccioni. Hier worden de pizzabodems nog steeds met de hand bereid, echter is de productie natuurlijk lager dan bij andere fabrieken. De meeste pizzabodem fabrikanten maken hun bodems met veel machines, in principe worden hier grotendeels dezelfde ingrediënten voor gebruik maar volgens de kenners kan het deeg dat door machines gekneed en gerold wordt nooit zo elastisch worden als het deeg dat via de hand gekneed wordt, waardoor de bodem uiteindelijk minder knapperig wordt. Echter staat de ontwikkeling van deze machines ook niet stil, de kwaliteit van de bodems die in deze fabrieken worden gemaakt wordt steeds beter. Ook wordt er steeds meer aandacht besteed aan welke ingrediënten er gebruikt worden en de hoeveelheid daarvan, hierdoor komen er ook steeds meer andere varianten pizzabodems op de markt, bijvoorbeeld bodems gemaakt van andere granen of zelfs groenten.