Van het gas af en toch warm blijven

Je wilt graag van het gas af, omdat je wilt besparen of graag je huis wilt verduurzamen en je steentje bij wilt dragen voor een beter klimaat en milieu. In dit artikel geven we je een paar tips hoe jij het in de winter lekker warm hebt zonder gas te verbruiken.

Infrarood verwarming

Het is tegenwoordig erg hot: elektrische verwarmen. Dit doe je het beste door middel van infrarood panelen. Deze panelen hoef je maar een korte tijd aan te zetten om er het maximale uit te halen; de warmte wordt weerkaatst door de objecten in de ruimte, waardoor het huis de warmte langer vasthoudt dan bij convectieverwarming. Infrarood panelen kun je overal in huis plaatsen en zijn er in verschillende soorten: van verplaatsbaar paneel tot straalkachel in de badkamer. Ze zijn relatief goedkoop in aanschaf, makkelijk te installeren en verbruiken weinig energie.

De omstreden warmtepomp

Is elektrisch verwarmen door middel van infrarood panelen niks voor jou? Dan heb je ook de optie om jouw huis te verduurzamen door middel van een warmtepomp. Je kunt kiezen uit twee soorten: de goedkopere hybride en de duurdere, volledig elektrische warmtepomp. De hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel; de ketel zal aanspringen op het moment dat de warmtepomp niet genoeg warmte kan genereren. De volledig elektrische warmtepompen hebben dan weer als voordeel dat je 100 procent van het gas af bent. Het is een investering die zich terugverdiend, zonder dat jij hoeft in te leven op woongenot en comfort.

Ander soort kachels

De warmtepomp en infrarood panelen zijn niet de enige opties om jouw huis te verduurzamen en het tegelijkertijd lekker warm in huis te hebben. Zo kun je ook nog kiezen voor verplaatsbare, elektrische kachels. Op die manier kun je alleen de ruimte waar je daadwerkelijk bent verwarmen zonder gas te gebruiken of extra elektriciteit te verbruiken. 

Verder kun je jouw huis verwarmen door middel van een houtkachel of een open haard. Bedenk je alleen wel dat hout duur is en stoken slecht is voor het milieu en je gezondheid. Een duurzamere en toch sfeervolle optie is de bio ethanol haard.