Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een aanhangwagen?

Er zijn enorm veel verschillende soorten aanhangwagens en wanneer je besluit om een aanhangwagen aan te gaan schaffen zijn er dan ook een aantal dingen die je eerst moet overwegen. In dit artikel zetten wij die dingen voor je op een rijtje.

Soorten aanhangwagens

Zoals we in de inleiding al schreven, zijn er behoorlijk wat soorten aanhangwagens. Denk bijvoorbeeld aan bakwagens, plateauwagens, kippers, gesloten aanhangwagens, autotransporters enzovoorts. We lichten er drie voor je uit, die ook direct het grootste verschil aantonen.

Bakwagens

Een bakwagen is letterlijk wat de naam zegt: een aanhangwagen met een opstaande rand langs de zijkanten, zodat goederen makkelijk in- en uitgeladen kunnen worden, maar ze niet van de wagen af kunnen schuiven. Vaak kunnen één of meerdere van deze randen openklappen, om het laad gemak te vergroten.

Plateauwagens

Ook bij deze wagen is de naam vrij voordehand sprekend. We kunnen je ook alvast wel vertellen dat, spoiler alert, dat bij de volgende aanhangwagen ook het geval is. Een plateauwagen heeft geen opstaande randen en bestaat uit slechts een plateau. Hier kun je dus gemakkelijk grote dingen, die niet goed binnen de randen zouden passen, op vastzetten.

Gesloten wagens

Deze wagen kun je dus helemaal afsluiten. De wagen bestaat uit een grote bak, met een klep, zodat deze volledig afsluitbaar is. Dit is handig voor als je voorwerpen moet vervoeren die droog moeten blijven.

Afmeting en laadvermogen 

Je kunt vrijwel alle soorten aanhangwagens in verschillende afmetingen krijgen. Bedenk dus even goed welke voorwerpen je wilt gaan vervoeren met je aanhangwagen en hoe groot deze voorwerpen zijn. Zo kun je gemakkelijk bepalen hoe groot je aanhangwagen moet zijn. Check ook even hoe zwaar deze spullen mogen zijn en of dit bij het maximaal laadvermogen van je aanhangwagen past.

Garantie

Het geeft altijd een fijn en veilig gevoel als er garantie zit op de spullen zit die je koopt. Een aanhangwagen is daar geen uitzondering op. Wanneer je een jaar, of in sommige gevallen zelfs twee jaar, garantie krijgt op je aanhangwagen is dat een grote opluchting. Reken echter niet volledig op die garantie. Koop in eerste instantie gewoon een goede, stevige aanhangwagen van goede kwaliteit, zoals een Anssems aanhangwagen. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Inruil

Heb je al een aanhanger en wil je deze graag inruilen voor een nieuwe? Dan kan dit een belangrijke factor zijn in waar je je nieuwe aanhangwagen koopt. Door je oude aanhangwagen in te leveren, krijg je bij sommige bedrijven een flinke korting op de aanschaf van een nieuwe wagen. Bekijk dus de mogelijkheden hiervoor.