Waarom heb ik een accu nodig in de caravan?

Als je gaat kamperen met een camper of caravan, dan heb je uiteraard stroom nodig. Je wilt natuurlijk niets inleveren aan luxe in de caravan. Zo moet het mogelijk zijn om de oven, de waterkoker en je laptop gewoon te gebruiken tijdens het kamperen. Als de caravan accu kapot is, dan kun je deze waarschijnlijk zelf vervangen. Je kunt een eenvoudig online een caravan accu kopen bij AW accu.

De stroom tijdens het rijden

Meestal werkt een caravan met twee voltages, 12 volt hetzelfde als een auto en 230 volt hetzelfde als in je woning. Tijdens het rijden draait de caravan op 12 volt, om bijvoorbeeld verlichting of de koelkast te laten werken tijdens het rijden. De dynamo van de auto zorgt dat deze accu onderweg niet leeg raakt. Het is dus belangrijk om de accu goed te laten werken voordat je op reis gaat. 

Noodstroom tijdens het kamperen

Je kunt de accu ook tijdens het kamperen gebruiken, als de accu is opgeladen. Meestal is er een stroomvoorziening op de bestemming. Mocht dit niet het geval zijn dan zal de accu de noodzakelijke stroomvoorziening verzorgen. Hoe meer stroom je vraagt van de accu, hoe sneller de accu leeg zal zijn. Je moet de accu dan zo snel mogelijk weer zien op te laden, om stroom te blijven gebruiken. 

Hoe kun je de accu opladen?

Bij aankomst op de camping krijg je een caravanplaats aangewezen, hierop is als het goed is een stroompaal te vinden. Zo kun je doormiddel van de transformator of acculader de accu opgeladen worden. Ook tijdens het rijden zal de accu opladen. Dit zal gebeuren door de dynamo van je auto, die de stroom doorgeeft aan de accu. Heb je liever een duurzame lader voor de accu? Dan kun je overwegen om een zonnepaneel op je caravan te laten monteren. Zo wordt je accu met behulp van de zon opgeladen en die is er genoeg in het zuiden. 

Hoelang gaat de accu mee?

De gemiddelde levensduur van een accu bedraagt tien jaar. Op papier schrijft een accu tien procent per jaar af, na tien jaar is er dus nul procent over. De berekening is gemaakt bij normaal gebruik, bij intensief gebruik is de levensduur korter. Ook een lange stilstand kan funest zijn voor de accu.