5 verschillende soorten hout voor in je kachel

Heb je een kachel of open haard? Dan zijn er verschillende soorten hout die je hierin kunt branden. Welke soort geschikt is voor jouw kachel leggen we je hieronder uit.

 

Als je ovengedroogd haardhout van Golden Flame wilt bestellen kun je gebruik maken van de keuzehulp van het bedrijf. Hierin staat precies welke soorten hout geschikt zijn voor jouw kachel. 

Beukenhout

Beukenhout is een harde houtsoort en komt van de beukenboom. De beukenboom is een van nature veel voorkomende boom in Europa en staat voornamelijk bekend om de nootjes die de boom in de herfst afwerpt. Het hout van de beukenboom steekt wat moeilijker aan, hierdoor kun je het beste wat aansteekblokjes gebruiken wanneer je de houtblokken aan wilt steken. Als de blokken eenmaal branden zorgen ze echter voor een prachtig, rustig, oranje vlammenspel.

Elzenhout

Elzenhout is een middelharde houtsoort en komt van de els. De els is een geslacht uit de berkenfamilie en is een vroegbloeiende loofboom. Het is een vochtminnende boom, wat betekent dat het hout ook erg vochtig is. Wanneer dit hout echter goed gedroogd is, heeft het een prachtig vlammenspel. Het hout brandt snel, zonder dat hier veel rook en roet bij vrij komt. 

Berkenhout

Berkenhout is een middelharde houtsoort en komt van de berkenboom. De berkenboom is bijzonder winterhard, maar kan door zijn korte wortels erg slecht tegen lange droogtes. De boom staat bekend om zijn kenmerkende witte bast, hierdoor zijn de houtblokken ook gemakkelijk aan te steken. Berkenhout zorgt voor een mooi vlammenspel met felle, gele vlammen.

Eikenhout

Eikenhout heeft een erg harde houtsoort en komt van de eikenboom. De eik staat vooral bekend om de kleine noten die de boom in het najaar van zich af werpt, soms komen deze met een behoorlijke snelheid naar beneden vallen. De boom staat tegenwoordig echter ook bekend om de eikenprocessierups, die de afgelopen jaren een plaag heeft gevormd gedurende de zomer jaren in ons land. Gelukkig hebben de houtblokken voor in je kachel daar geen last meer van. Door zijn hardheid brandt de houtsoort erg traag. Het vormt een warme vlam, met weinig rook, fijn als je geen zin hebt om je kachel schoon te maken. 

Essenhout

Essenhout is een harde en taaie houtsoort en komt van de es. De es groeit enorm snel en wanneer de boom niet gekapt wordt, kan deze wel 40 meter hoog worden. Het is een loofboom uit de olijffamilie die van nature in Europa voorkomt. Essenhout zorgt voor een gelijkmatig, mooi en rustig geel/oranje vlammenspel.