6 dingen waar je aan moet denken als je gaat scheiden

Als je gaat scheiden, moet er een heleboel worden geregeld. Bezittingen moeten worden verdeeld, misschien moet je wel verhuizen en er moeten afspraken worden gemaakt over eventuele kinderen. Er zijn nog veel meer dingen die je moet regelen of waaraan je moet denken. Het is helemaal niet gek als je iets vergeet. In deze blog geven we je 6 tips van dingen waar je aan moet denken als je gaat scheiden.

Mediator inschakelen voor echtscheidingsconvenant

Als je gaat scheiden, moet je de keuze maken tussen een advocaat en een mediator. Waar een advocaat minder van overleg zal laten afhangen en meer uit zal gaan van juridische aspecten, is een mediator gericht op overleg en gezamenlijke oplossingen. Dit kan grote voordelen hebben, omdat jullie samen tot oplossingen komen. Omdat jullie allebei achter de gemaakte afspraken staan, wordt het makkelijker om je hieraan te houden. Jullie band wordt niet onder druk gezet en jullie kunnen ook na de scheiding nog samen door één deur. En dat is vooral fijn als er kinderen in het spel zijn. Als je op zoek bent naar een mediator kun je terecht bij Meesters in Mediation. Alle afspraken kun je laten vastleggen in een echtscheidingsconvenant. 

Verzekeringen en pensioenen

Jullie hebben waarschijnlijk een aantal verzekeringen afgesloten, die zullen moeten worden verdeeld. Denk hierbij aan de reisverzekering, de inboedelverzekering en de zorgverzekering. Het verdelen van grotere verzekeringen zoals de levensverzekering zal een stukje lastiger zijn. Hier komen namelijk fiscale regels bij kijken. Laat je hier goed over adviseren door een specialist.

Partneralimentatie

Daarnaast moet er worden gecontroleerd of er sprake is van partneralimentatie. Als een van de twee ex-partners niet genoeg inkomen heeft om van te leven, moet de ander hieraan bijdragen. Zoek dus uit of er in jullie situatie sprake is van partneralimentatie.

Ouderschapsplan

Hebben jullie samen kinderen? Dan is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin leg je bijvoorbeeld de omgangsregeling vast en hoe jullie belangrijke beslissingen over de kinderen gaan maken, maar ook het financiële aspect komt aan bod. Het inkomen ten behoeve van het kind gaat naar één ouder, dus hier moeten ook afspraken over worden gemaakt.

De Belastingdienst

De meeste mensen vinden de inkomstenbelasting al geen pretje, en het is dan waarschijnlijk ook het laatste waar je aan wil denken als je gaat scheiden. Toch kan een scheiding grote invloed hebben op je belastingzaken. Je bent immers fiscaal partner als je bent getrouwd, maar daar komt nu verandering in. Als je advies wil hebben over je belastingzaken na de scheiding, kun je het beste contact opnemen met een deskundige.