Alles wat je moet weten over een compressor

Hoewel het geen hulpmiddel is waar de meeste mensen aan denken om te bezitten, kan een luchtcompressor een geweldige investering zijn voor iedereen die met zijn handen werkt. Of je nu een timmerman, een monteur of gewoon iemand bent die zijn huis graag in topconditie houdt, er zijn tal van redenen om een ​​van deze veelzijdige gereedschappen in handen te krijgen. Een luchtcompressor, of het nu de grote compressor, de schroefcompressor of andere soorten compressoren zijn, doet precies wat het de naam aangeeft: het comprimeert lucht om voor verschillende doeleinden te gebruiken. Er zijn echter verschillende dingen die je moet weten wanneer je een luchtcompressor gaat bezitten.

Soorten compressoren

De twee meest voorkomende soorten luchtcompressoren zijn de schroefcompressor en de zuigercompressor (ook wel bekend als grote compressor). Schroefcompressoren werken met behulp van een roterend spiraal blad dat een ‘schroef’ wordt genoemd. De schroef draait in een afgesloten tank, die gevuld is met lucht totdat deze onder druk komt te staan. Terwijl de schroef draait, pompt hij lucht in een cilinder die met een luchtslang op de machine is aangesloten. Omdat dit type compressor energie gebruikt om te werken, wordt het vaak een elektrische luchtcompressor of een motor aangedreven luchtcompressor genoemd. Als je die van jou regelmatig gebruikt, overweeg dan te investeren in een krachtiger exemplaar, omdat het minder elektriciteit per psi (pond per vierkante inch) verbruikt dan kleinere modellen. Aan de andere kant worden zuigercompressoren aangedreven door een verbrandingsmotor. Dit type gebruikt opgeslagen brandstof om de pomp van stroom te voorzien, zodat ze geen elektriciteit nodig hebben om te werken. Omdat ze echter geen elektriciteit nodig hebben, worden ze vaak door gas aangedreven luchtcompressoren genoemd. Als je op zoek bent naar een draagbare optie, is deze waarschijnlijk de beste keuze. Ze zijn namelijk gemakkelijk mee te nemen en kunnen overal worden gebruikt waar benzine beschikbaar is.

Het gebruik van compressoren

Enkele van de meest voorkomende toepassingen voor perslucht zijn pneumatische gereedschappen, die worden aangedreven door luchtdruk. Deze omvatten boren, schiethamers en spuitpistolen. Luchtcompressoren worden ook gebruikt bij autoreparaties om apparatuur voor het oppompen van banden aan te drijven, om pneumatische liften aan te drijven en om een ​​luchtbron te leveren voor het vormen van metaal en het lassen van kunststof. Daarnaast spelen luchtcompressoren een belangrijke rol in industriële processen, zoals stralen, verfspuiten en oppervlaktevoorbereiding voor het schilderen.

Compressoronderhoud

Er zijn vier belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden bij het uitvoeren van compressor onderhoud: luchtfilters, oliepeil, riemen en slangen. Luchtfilters kunnen indien nodig of elk jaar worden vervangen. Het oliepeil moet eenmaal per maand of na elke 20 uur gebruik worden gecontroleerd. Elke keer dat je de compressor gebruikt, moeten de riemen worden gecontroleerd op tekenen van slijtage of schade. Ondertussen moeten slangen ook worden gecontroleerd op spleten of scheuren. Luchtcompressoren hebben onderhoud en onderhoud nodig om de veiligheid van iedereen die zich in de buurt van de apparatuur bevindt te garanderen. Luchtcompressoren kunnen gevaarlijk zijn als ze niet goed werken, en ze kunnen veilig worden gebruikt als ze goed werken. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat luchtcompressoren die op bouwplaatsen worden gebruikt veel gevaarlijker zijn dan die in een thuisomgeving. Dit komt omdat degenen die op bouwplaatsen worden gebruikt, niet zijn gebouwd om stil te staan, maar om met de werkmannen mee te reizen. Om je eigen veiligheid en die van anderen te garanderen, moet je routine controles uitvoeren op alle belangrijke componenten die zijn genoemd.