Een baan zoeken terwijl je nog ergens werkt

Sommige mensen zoeken een nieuwe baan terwijl ze nog bij bepaalde bedrijven werken. Zit je in deze situatie? Dan hoef je je geen zorgen te maken, want het is gebruikelijk dat je een betere carrière vindt met een hoger salaris en betere faciliteiten. Bovendien wil je misschien een nieuwe baan omdat je werkomgeving giftig is en je baas vervelend is. Als je in Groningen woont, is het vinden van een nieuwe baan vrij eenvoudig. Er zijn namelijk veel vacatures in Groningen. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, kun je de volgende tips gebruiken om een nieuwe baan te krijgen, ook al ben je nog in dienst.

Houd het geheim

Vertel niemand op je werk dat je op banenjacht bent. Dit geldt ook voor je baas en collega’s. Als je baas erachter komt, kan hij of zij proberen je te overtuigen om te blijven. Je kunt het je echtgenoot of partner vertellen, maar meer ook niet. Als je mensen laat weten dat je een andere baan zoekt, denken ze misschien minder over je en behandelen ze je anders op het werk.

Gebruik persoonlijke apparaten voor de banenjacht

Gebruik nooit je bedrijf laptop of telefoon voor iets wat met je zoektocht naar een baan te maken heeft. Je werkgever kan weten wat je doet. Het is beter om je eigen computer en smartphone te gebruiken bij het zoeken naar een baan buiten werktijd. Je kunt ook persoonlijke apparaten gebruiken voor sollicitatiegesprekken, zodat niemand de activiteiten op je werkcomputers of -apparaten ziet.

Gebruik je voormalige werkgever als referentie

Als je referenties vermeldt op je sollicitatie of cv, gebruik dan niet iemand van je huidige bedrijf. Zoek in plaats daarvan iemand die vroeger met je werkte, maar niet langer in dienst is bij die organisatie. Je kunt bijvoorbeeld je voormalige leidinggevende vermelden. Ook is het een goed idee om de werkgever van een vorig bedrijf te vertellen. Zorg ervoor dat je contact met hen hebt opgenomen voordat je hen als referentie opvoert.