Hoe werkt een fiestendrager?

Een fietsendrager is erg handig als je vaak op andere plekken gaat fietsen die niet bij jou in de buurt zijn of als je iemand met de auto moet ophalen die ook nog een fiets bij zich heeft. Een fietsendrager maakt het transport van fietsen ontzettend makkelijk. Je monteert de fietsendrager aan de achterkant van de auto, plaatst de fietsen en erin en je kan vertrekken. Ook over grote afstanden kan je fietsen gemakkelijk vervoeren met een fietsendrager. Je hebt ze in allerlei verschillende maten en merken, bijvoorbeeld thule fietsendragers. Het is wel slim om te kijken naar verschillende fietsendragers, zodat je wel de juiste fietsendrager voor jouw fiets koopt. 

Welke fietsendrager past bij jou?

Je hebt de fietsendragers voor verschillende hoeveelheden fietsen, zo heb je een fietsendrager voor één fiets, maar je hebt bijvoorbeeld ook de thule fietsendrager 2 fietsen

die twee fietsen kwijt kan. Sommige fietsendragers kunnen wel 4 fietsen kwijt. Welke fietsendrager je ook kiest, kijk of het mogelijk is op jouw auto. Zo heeft je auto een trekhaak nodig, omdat je de drager anders niet kunt bevestigen. Daarnaast moet je ook kijken hoeveel extra gewicht jouw auto mag dragen en hoeveel de fietsendrager inclusief fietsen weegt. Zorg wel dat jouw kentekenplaat nog leesbaar is, anders moet je een kenteken op je fietsendrager plaatsen. 

Koppel hem stevig vast om ongelukken te voorkomen

Als je de juiste fietsendrager hebt gekocht moet je de fietsendrager gaan installeren. Dit is meestal niet zo moeilijk. Allereerst is het belangrijk dat de basis, dus de fietsendrager stabiel en stevig vast gekoppeld wordt aan de auto. Meestal is het goed zodra je een klik geluid hoort. Vervolgens kan je trekhaak vergrendelen, waardoor de fietsendrager stevig blijft zitten. Deze hendel kan je dan weer afsluiten met een sleutel. Als je dit hebt gedaan weet je zeker dat de fietsendrager stevig vast. Het is namelijk niet fijn als het heel erg wiebelt. Daarnaast kan het niet goed bevestigen van de fietsendrager  ook erg gevaarlijk zijn voor andere weggebruikers. 

Het vastzetten van de fietsen

Als de fietsendrager stevig is vastgezet moeten ook de fietsen worden vastgezet. Ook dit moet stevig zijn, want als er ineens een fiets van de fietsendrager valt, ben je niet alleen je fiets kwijt, maar kan je ook ongelukken op de weg veroorzaken. Iets dat je niet wilt hebben natuurlijk. Gelukkig is het stevig vastzetten van je fiets ook niet heel moeilijk. Je kan je fiets vastzetten in verstelbare houders. Hierop rusten de wielen. Bij de wielen zitten wielriemen die je strak kunt aantrekken. Hoe strakker je deze riemen aantrekt hoe steviger de fiets staat. Veel fietsendragers hebben ook nog frameklemmen. Deze zorgen ervoor dat de fiets steviger staat. 

Een fietsendrager met kantelbare functie

Het is aan te raden als je een fietsendrager koopt om ook eens te kijken naar een kantelbare fietsendrager. Je kan deze naar voren kantelen, zoals het woord al zegt, zelfs met de fietsen er nog op. Je kan dan met fietsendrager en al, gewoon nog bij de achterklep van je auto komen. Dit bespaart een hele hoop gedoe, omdat je dan niet eerst de fietsen van de fietsendrager moet afhalen en dan pas de fietsendrager kan loskoppelen, om vervolgens de achterklep te openen. Als je graag zo’n handige kantelbare fietsendrager wilt, moet je hier ook meer voor betalen.