Fabels over afval scheiden

Het is erg belangrijk om je afval te scheiden. Er wordt jaarlijks in Nederland alleen al 490 kilo afval per persoon geproduceerd. Het is dus van belang dat dit afval wordt gescheiden, zodat het gerecycled kan worden. Recyclen spaart grondstoffen, bijvoorbeeld bomen voor papier. Ook bespaart recyclen energie en zorgt voor minder broeikasgassen. Het is dus erg voordelig voor de natuur om je afval te scheiden. Er zijn over afval scheiden veel fabels. We gaan het daar in dit artikel meer in detail over hebben.

Het kost meer dan dat het oplevert

Bij afval scheiden komen er inderdaad kosten kijken. Er moeten bijvoorbeeld rolcontainers gekocht worden of eventueel een ander soort afvalcontainer die gepast is. Je kan natuurlijk ook een rolcontainer voor afval huren bij Vergelijkjeafval.nl bijvoorbeeld in plaats van een kopen. Wat je ook besluit te doen het kost wel tijd en geld. Je vraagt jezelf daarom misschien wel af wat het nou eigenlijk waard is. Afval scheiden is erg voordelig voor het milieu en in elk geval altijd beter dan het verbranden van afval. Buiten dat je door afval scheiden je steentje bijdraagt aan een beter milieu is het ook beter voor je portemonnee. Ingezameld papier, glas, metaal en textiel levert geld op en daarmee gaan de kosten van inzamelen en verwerken omlaag. Ook denk je misschien dat de gemeente er aan verdient terwijl jij al het werk doet. Dit is niet het geval, de gemeente mag namelijk niet verdienen op de afvalstoffenheffing. Als het wel het geval is dat de gemeente geld overhoudt, dan moet de gemeente het jaar daarna het geld verrekenen.

Ze kunnen het afval toch gewoon achteraf scheiden?

Achteraf het afval scheiden is helaas niet voor elke afvalsoort een oplossing. Afval zoals papier, textiel, glas en gft kunnen alleen worden gerecycled als het gescheiden is ingezameld. Als papier of textiel bij huisvuil zit dan wordt het nat en vies, het kan dan dus ook niet meer worden gerecycled. Afval zoals ijzer kan wel goed door middel van magneten achteraf gescheiden worden. Blikjes kunnen niet met een magneet worden gescheiden omdat die vrijwel altijd van aluminium zijn gemaakt en aluminium is niet magnetisch. Het is daarom aangeraden om al je metalen verpakkingen gescheiden in te leveren.

Gescheiden inzamelen is juist slechter voor het milieu

Sommige mensen denken dat afval gescheiden inzamelen, slechter voor het milieu is. Al die losse ritjes voor al die verschillende afvalsoorten veroorzaken toch meer CO2-uitstoot dan wanneer je alles tegelijk ophaalt en verbrandt? Dat is niet juist. Afvalverbranding levert energie, maar zorgt per saldo voor extra CO2-uitstoot en verlies van grondstoffen. Afval scheiden en recyclen is aantoonbaar veel beter voor het milieu dan alles bij elkaar inzamelen en verbranden.