Waarom studeren in het buitenland?

We hebben er allemaal wel eens eerder van gehoord, studeren in het buitenland. Je hebt het misschien zelfs al een keer gedaan of je bent juist van plan om het te doen. Studeren in het buitenland is natuurlijk een erg grote stap. Je gaat naar een ander land toe en ervaart een andere taal, andere cultuur en ga zo maar door. Studeren in het buitenland kost natuurlijk ook veel geld, er moet veel geregeld worden en je moet met veel dingen rekening houden. Ook moet er veel onderzoek gedaan worden naar hoe alles werkt in het land waar je naartoe gaat. Dus waarom dan studeren in het buitenland? Wat maakt het het waard? We gaan het je in dit artikel allemaal vertellen.

Uitdaging

Studeren in het buitenland biedt veel uitdaging. Natuurlijk qua zelfstandigheid maar ook academisch is het erg uitdagend en heb je de mogelijkheid om colleges te volgen die je in Nederland niet kunt doen. Je kan bijvoorbeeld in Amerika je minor volgen, maar dit verschilt erg ten opzichte van minors in Nederland. Je krijgt bijvoorbeeld de mogelijkheid om zelf je vakken te kiezen en er is meer aanbod van artistieke vakken zoals dans of muziek. Iedere school en opleiding biedt weer een ander perspectief, andere ervaringen en nieuwe mogelijkheden.

Werkgevers

Het blijkt uit onderzoek dat werkgevers internationale ervaring erg gunstig vinden. Een tussenjaar of een buitenlandse studie- of stageperiode op je cv onderscheidt je van de andere sollicitanten. Het helpt dus zeker mee met het vinden van een werkplek en het krijgen van een hoger salaris door je ervaring in het buitenland. Of dat nou stage lopen is, werken of studeren. In de onderzoekswereld  is het ook erg belangrijk dat je een goed internationaal netwerk opbouwt.

Persoonlijke ontwikkeling en ervaring

Door je verblijf in het buitenland worden je sociale vaardigheden ook verbeterd. Ook is naar het buitenland gaan voor je werk, stage of studie een spannend avontuur. Je moet een hoop regelen en je zien te redden in een nieuwe omgeving. Het is dus vanzelfsprekend dat je meer levenservaring krijgt en dat je als een ander mens terugkomt. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een periode in het buitenland hebben gewoond, beter zijn in het bedenken van creatieve oplossingen voor problemen waarmee zij geconfronteerd worden. Je leert in het buitenland natuurlijk ook veel nieuwe mensen kennen. Je leert een andere wereld kennen door je verblijf in een ander land.