Het gazon onderhouden

Als je een gazon hebt, wil je dat die er goed uitziet. Maar het gras heeft regelmatig onderhoud nodig om gezond te zijn en het is belangrijk dat dit werk correct wordt gedaan. Onjuist onderhouden gazons kunnen afsterven, waardoor je investering in je tuin verloren kan gaan. Daarnaast moet je graszaad kopen en het steeds opnieuw laten groeien, wat niet alleen je geld, maar ook je energie en tijd zal verspillen als je het niet goed verzorgt. Er zijn dus ten minste drie dingen waarmee je rekening moet houden bij het onderhoud van je gazon: water geven, maaien en bemesten. Elk van deze dingen moet regelmatig worden gedaan om een ​​gezond gazon te behouden.

Het gazon water geven

Allereerst is water geven essentieel voor de gezondheid van je gazon. Controleer de grond met een vochtmeter of voel deze met je handen voordat je water toevoegt. Staat er al voldoende water in de grond, dan hoef je niets meer toe te voegen. Het water moet altijd ’s ochtends worden toegevoegd, zodat het de hele dag in de grond kan trekken. Dit helpt ziekten te voorkomen en de stress op het gras te verminderen. Het water moet ook gelijkmatig over het hele gebied worden aangebracht in plaats van alleen op bepaalde gebieden of stroken grond. Dit helpt ongelijkmatige groei en vlekkerige delen van het gras in je gazon te voorkomen.

Het gras maaien

Het volgende wat u moet doen om uw gazon te onderhouden is beginnen met het maaien van dood gras of onkruid. Dit geldt vooral als de grond eronder zacht is. Als de grond eronder hard is (zoals klei of beton), dan kun je het beste beginnen met een onkruidsteker zodat je geen gaten in de grond graaft. Als er bomen op je terrein staan, moet je er ook voor zorgen dat ze geen schaduwen van bovenaf op het gras werpen, wat ook onkruid kan aanmoedigen. Na het maaien van onkruid en/of gras dat dood is, hark je het maaisel en de bladeren van het gazon, zodat ze niet vergaan en een teveel aan vocht in de grond veroorzaken. Dit stimuleert de groei van schimmels en kan leiden tot verkleuring van je gras en andere problemen.

Het gazon bemesten

Het onderhouden van je gazon betekent niet alleen af ​​en toe wieden en water geven, maar het betekent ook dat je gras voldoende voedingsstoffen krijgt om sterk en gezond te blijven. Om ervoor te zorgen dat je gras krijgt wat het nodig heeft, kan bemesting een goede optie zijn. Idealiter zou de meststof op verschillende tijdstippen van het jaar moeten worden aangebracht op basis van wat voor soort grond het is Je moet bijvoorbeeld een ander schema hebben voor gazonbemesting dan voor bloemen- of moestuinen. Voor meststoffen die niet biologisch zijn en die vaak op gazons worden gebruikt, moet je ze in de herfst toepassen voordat de winter begint. Dit geeft de meststof de tijd om zich in de grond te vestigen voordat het begint te bevriezen. Als je tijdens de zomermaanden kunstmest aanbrengt, wacht dan tot het is afgekoeld om te voorkomen dat je gras en bloemen te heet worden. Maar bemesting is natuurlijk niet nodig als je kunstgras op je gazon aanbrengt, omdat het niet leeft. Je moet dus ook overwegen wat voor soort gras er op je gazon ligt voordat je besluit meststoffen toe te passen.