Hoe houd je insecten buitenshuis?

We zitten alweer diep in de lente en de zomer komt met rasse schreden dichterbij, de temperatuur is de laatste tijd al flink op aan het lopen en je ziet steeds meer mensen in shirtjes rondlopen. De lente en de zomer zijn heel aangename periodes, denk maar eens aan het warme weer, de terrasjes, dagjes naar het strand, heerlijk zwemmen en lekker een paar weken op vakantie. Echter zitten er niet alleen maar voordelen aan vast, deze warme periodes hebben ook een aantal nadelen. Denk maar eens aan al die insecten die je in de lente weer ziet verschijnen, deze houd je toch het liefste buitenshuis? Gelukkig zijn er meerdere manieren om hier voor te zorgen.

Maak gebruik van deur- en raamhorren

Een hor misschien wel het meest effectieve middel om insecten buitenshuis te houden, vaak kan je horren heel simpel bij je deuren en ramen plaatsen. Dankzij het hele fijne gaas kunnen zelfs de kleinste insecten niet naar binnen komen. Een ander groot voordeel van horren is dat je gewoon de ramen en deuren open kan zetten om het huis even door te luchten of te ventileren. Zeker in de zomer is het fijn om wanneer het in de ochtend nog wat koeler is of ‘s avonds koeler wordt de ramen even open te zetten om wat frisse lucht naar binnen te laten, met een hor kan je dit met een gerust hart doen. Er zijn horren op de markt voor alle soorten ramen, dus voor zowel naar binnen- als naar buitendraaiende ramen. Je hebt ook meerdere soorten deurhorren, zeker de plissé hordeur is tegenwoordig heel populair en wordt veel gebruikt.

Insectwerende planten

Net zoals bijna elk dier, hebben insecten ook een bepaalde geur of stof waar ze absoluut niet tegen kunnen. Zo kunnen muggen heel slecht tegen rozemarijn, citroengras, goudsbloemen, munt en kattenkruid. Dit zijn planten die je in de zomer prima in de tuin kan hebben, maar ook gewoon in een potje op de vensterbank. Bladluizen kunnen weer niet tegen lavendel, ook een prima plant die je in de tuin kan zetten, veel mensen vinden het nog lekker ruiken ook.

Je kan ook preventief werken

In en rondom je huis kunnen ook veel situaties zich voordoen die juist veel insecten aantrekken. Als er bijvoorbeeld in je afvoerpijpen en dakgoten veel bladeren en stilstaand water ligt, dan is dit een magneet voor insecten. Veel insecten vinden dit namelijk heerlijk en velen lekken ook hun eieren hierin, ook emmers met stilstaand water en veel bladeren in de tuin zijn ideaal voor insecten. Door er voor te zorgen dat er geen etensresten binnen- en buiten je huis ligt en dat alle afvalbakken goed afsluiten en op tijd geleegd worden, dan weet je in ieder geval dat er hier geen insecten op zullen afkomen.