Hoe je je huis kunt beveiligen met de hulp van een professionele slotenmaker

Hoewel het aantal inbraken in het eerste deel van 2023 een paar procent daalde ten opzichte van een jaar eerder, komen ze nog steeds veel voor. Niet alleen in de grote steden, maar ook in dorpen op het platteland. Het maakt het voor huishoudens belangrijk regelmatig naar de staat van hun inbraakbeveiliging te kijken. Een ervaren slotenmaker in Utrecht wijst op het feit, dat een goed slot op de voor- en achterdeur veelal onvoldoende is om de kans op inbraken in huis te minimaliseren. Wat kun je doen om de inbraakbeveiliging van jouw woning te verbeteren? In dit artikel lees je er meer over.

Werk met verschillende lagen in je inbraakbeveiliging

Een goede beveiliging van je woning bouw je op vanuit verschillende lagen. Start bijvoorbeeld met de keuze voor een kwalitatief goed slot op ramen en deuren. Een goed slot wordt hierbij gedefinieerd als een slot met een hoge SKG-beoordeling. SKG is een afkorting van Stichting Kwaliteit Gevelbouw; een onafhankelijke partij die sloten keurt op hun weerstand bij toepassing van de meest gebruikte inbraakmethodes. Sloten kunnen een beoordeling van maximaal drie sterren krijgen.

Alarmsysteem en beveiligingscamera installeren

Combineer een goed slot op ramen en deuren met een alarmsysteem in huis. Lukt het een inbreker het slot te forceren? In dat geval zal het geactiveerde alarmsysteem de inbreker alsnog afschrikken. De pakkans neemt met zo’n alarmsysteem immers aanzienlijk toe; omwonenden zullen de hulpdiensten inschakelen als zij het geactiveerde alarm in huis opmerken. Een derde laag in de inbraakbeveiliging van je woning: een camera aan de gevel. Dit schrikt inbrekers vaak op voorhand al af. Kies je hierbij voor een geavanceerde beveiligingscamera aan de gevel van je woning, voor een dummycamera of voor een slimme deurbel met geïntegreerde camera?

Advies over de samenstelling van een alarmsysteem

Het alarmsysteem voor je woning kun je als bestaand pakket bestellen in een webshop. Je doet er echter verstandig aan om vooraf een analyse te maken van de risico’s in huis. Welk pad zou een inbreker volgen om jouw woning binnen te dringen? Een slotenmaker kan je hierbij helpen. Op basis van de geïdentificeerde risico’s is het mogelijk een alarmsysteem samen te stellen, die past bij jouw huis en op die wijze daadwerkelijk van meerwaarde is bij het tegengaan van inbraken. Vaak worden alarmsystemen opgebouwd uit componenten als magneetcontacten, een bewegingssensor, enzovoorts.