Hoe zorg je ervoor dat je bestemd bent tegen hackers?

Niemand wilt natuurlijk een slachtoffer zijn van een hacker aanval. Hackers zouden je wachtwoorden kunnen stelen, bankrekeninggegevens en je bestanden bekijken met gevoelige persoonlijke informatie. In dit artikel geven wij je een aantal tips hoe je hackeraanvallen kan voorkomen.

 

Virusscanners

Laptops en pc’s beginnen langzamerhand minder interessant te worden voor hackers. Maar dit betekent niet meteen dat je deze apparaten niet meer hoeft te beveiligen. Zorg er dus altijd voor dat je een up-to-date virusscanner hebt geïnstalleerd zodat je toch beveiligd bent tegen aanvallen.

 

Let op waar je een bericht van krijgt

De laatste jaren is het hacken via een mail of pop-up veel groter geworden. Hackers sturen bijvoorbeeld via de mail een bericht dat zij jouw bank zijn en dat er een probleem is met jouw bankpas en dat ze moeten controleren of die klopt. Je kan dan naar een website gestuurd worden gestuurd en het moment dat je je bankgegevens invult ben je de sjaak. Let hier dus mee op!

 

Stel een twee factor authenticatie in

Om je account (maakt niks uit van welke website) nog beter te beveiligen kun je gebruik maken van een twee factor authenticatie. Wanneer je inlogt op een site die dit gebruiken krijg je een code gestuurd naar het desbetreffende mailadres (of apparaat) wat jij hebt aangegeven. Google maakt hier zelf ook gebruik van. Als je wilt inloggen op bijvoorbeeld YouTube, dan kan je een melding op je telefoon krijgen met de vraag of jij wilt inloggen. Als dit niet het geval is pas dan meteen je wachtwoord aan. Mensen zijn dan achter jouw Google wachtwoord gekomen.

 

Vermijd het gebruik van openbare WiFi netwerken

Openbare WiFi netwerken als die van de NS, Starbucks of McDonald’s zijn bijna nooit goed beveiligd. Hierdoor sturen niet alle apps gegevens via het internet. Met een vrij simpel programma kunnen hackers vrij gemakkelijk in jouw telefoon of laptop komen en gegevens stelen. Om dit te omzeilen kun je gebruik maken van een VPN.

 

Heb je toch hulp nodig bij het instellen van een twee factor authenticatie, VPN of als je niet zeker weet of het mailtje veilig is kun je een ICT expert inschakelen. Voor de beste ICT expert in de regio van Breda kun je terecht bij NL-XS.