Is het verplicht om een hoogwerker certificaat te halen bij het werken met een hoogwerker?

Als je veel gebruik maakt van een hoogwerker, dan is het volgen van een professioneel hoogwerker certificaat echt iets voor jou! Veel bedrijven bieden hun medewerkers ook een hoogwerker certificaat aan. Het gebruik maken van een hoogwerker is ideaal bij veel klussen. Helemaal als je in industriële sector werkt. Een hoogwerker huren in Hoogerheide? Dan ben je bij Vertifix bij het juiste adres! Maar waarom is het behalen van het certificaat zo voordelig? Ben jij hier nou ook benieuwd na? Lees dan vooral dit artikel verder om erachter te komen. 

Wat is een hoogwerker certificaat?

Heb je het hoogwerker certificaat? Dan kan je aantonen dat je een praktijk en theorie examen hebt afgelegd omtrent het bedienen van een hoogwerker. Zo kan je aantonen dat je verstand hebt van een hoogwerker en weet hoe je een hoogwerker veilig moet bedienen. Je kan dus veilig te werk gaan met een hoogwerker. Het hoogwerker certificaat kan je in een 1-daagse cursus afronden. Je kan het certificaat dus al in een korte tijd behalen. Het is een goede investering.

Is het verplicht om een certificaat te hebben als je met een hoogwerker wilt gaan werken? 

Het is niet verplicht om een certificaat te hebben als je met een hoogwerker wilt werken. Het zorgt er echter wel voor dat je veilig te werk kan gaan en weet hoe je de hoogwerker moet bieden. Dit maakt het werken met een hoogwerker wel gemakkelijker en efficiënter. Heb je jouw hoogwerker certificaat al, dan verhoog je jouw kansen bij een sollicitatiegesprek. Je staat dan al een streepje voor. Ook zal jou mogelijke werkgever meer vertrouwen hebben in jouw met de hoogwerker. Met het certificaat toon je ook aan dat je veilig op hoogtes kan werken. Voor het werken met een hoogwerker heb je geen rijbewijs nodig. Het is daarom wel verstandig dat je genoeg kennis erover hebt. Een hoogwerker certificaat is dus niet verplicht, maar het wordt wel sterk aangeraden. Het wordt ook aangeraden om als werkgever de cursus aan te bieden aan je personeel. 

Hoe lang blijft een hoogwerker certificaat geldig?

Een hoogwerker certificaat is vijf jaar geldig. Na die vijf jaar kan je jouw certificaat weer verlengen. Als je jouw certificaat wilt verlengen, zal je wel weer een herhalingscursus moeten volgen. Heb je dit gehaald, dan is jouw certificaat weer verlengd en weer geldig. Werk je in het buitenland dan is een IPAF certificaat het meest geschikt. Will je voor verschillende categorieën hoogwerkers een certificaat halen, dan kan dat via een hoogwerker basiscursus. Dit is de meest standaard cursus die wordt gedaan. Er bestaat ook nog een SOG hoogwerker cursus. Hier wordt je opgeleid om veilig te werken op gevaarlijke locaties. Denk hierbij aan chemisch industrieterrein.