Je huis brand veilig maken

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een kaarsje omstoten of een pan verkeerd op het fornuis zetten kan al snel uitlopen op een nachtmerrie door het doen uitbreken van een brand. Als eigenaar van een woning kies je natuurlijk waar mogelijk voor maximale bescherming van je huis en de bewoners, dus zorg dat je voorbereid bent op eventuele branduitbraken door bijvoorbeeld een goedkope brandverzekering af te sluiten, blusdekens in huis te halen en de kans op kortsluiting te voorkomen.

Neem de juiste voorzorgsmaatregelen

Allereerst is het belangrijk om jouw woning te voorzien van alle fysieke brandbehoeders. Zorg dat de gehele woning voorzien is van rookmelders, en het allerbelangrijkst; zorg dat deze goed werken en opgeladen zijn! Verder zijn het bezitten van blusdekens en brandblussers essentieel om zelf kleinere brandjes te doven. Daarnaast is iets wat men vaak vergeet het schoonmaken van elektrische apparaten, en dan al helemaal de kabels. Door dit regelmatig te doen houd je de staat van de kabels in de gaten en weet je zeker dat kabels elkaar niet raken, zo verklein je de kans op kortsluiting.

De zekerheid van een verzekering

Mocht het gebeuren dat er ondanks de getroffen voorzorgsmaatregelen toch een brand uit breekt, zorg dan in ieder geval dat je hiertegen verzekerd bent. Door een brandverzekering af te sluiten weet je zeker dat jouw verloren eigendommen en de gemaakte schade vergoed worden. Uiteraard zijn er meerdere aanbieders van brandverzekeringen en vergelijk dan ook goed de verschillende aanbieders om een goedkope brandverzekering af te sluiten.

Weet wat je te doen staat

In een situatie waarbij bijvoorbeeld gordijnen vlam vatten en jij jouw en jouw gezin zo snel mogelijk in veiligheid moet brengen, heb je maar drie minuten om te handelen. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe je in actie moet komen om jouw en je naasten veilig te houden. Onthoud, een beginnend vuur kan zelf gedoofd worden, maar doe dit enkel nadat je zeker weet dat jouw naasten in veiligheid zijn gebracht. Gebruik hiervoor een brandblusser of blusdeken en zorg dat je deze ten alle tijden in huis hebt. Bij twijfel over het zelf aanpakken van de brand wordt er altijd aangeraden 112 te bellen, zelf aan de slag gaan zou je namelijk duur kunnen komen te staan.