Shea Butter: wat is het precies en wat kan je ermee?

Shea Butter, je hoort er veel over, maar wat is het nou precies en wat kan je ermee? Lees snel verder om erachter te komen wat je met deze ‘magische’ boter precies kan. 

Wat is Shea Butter? 

Shea Butter, ook wel karitéboter genoemd, is afkomstig uit Afrika. Het is een boter die helemaal plantaardig is en vast is bij kamertemperatuur. De boter komt uit noten van de Karité boom, die ook wel eens de ‘Boom des Levens’ genoemd wordt. De Karité boom groeit alleen in bepaalde gebieden in Afrika. Hier wordt de boter gemaakt door dorpsvrouwen. 

De verzorgende eigenschappen

Nu gaan we je uitleggen waarom deze boter zo bijzonder is. Zaadoliën zijn oliesoorten die gewonnen zijn uit zaden en noten. De meerderheid van de zaadoliën betaan uit twee onderdelen, dit is als eerste onderdeel een verzeepbaar deel en als tweede onderdeel een onverzeepbaar deel. Het deel wat verzeepbaar is, bevat de meeste hydraterende eigenschappen en het deel wat onverzeepbaar is bevat de meeste verzorgende eigenschappen. Wat Shea Butter nou echt anders maakt dan andere natuurlijke oliën is de grote hoeveelheid van de onverzeepbare delen, dit ligt bij Shea Butter namelijk echt veel hoger dan bij andere natuurlijke olie soorten. Door dit hoge percentage kan Shea Butter helpen bij het herstellen wanneer de huid beschadigd is. 

Shea butter kan gebruikt worden voor huid én haar

Shea Butter helpt, zoals hierboven al was aangegeven, bij het genezen van huidaandoeningen. Ook beschermt de boter je huid tegen de zon en is het goed voor jouw haar. De boter heeft een vaste structuur en smelt wanneer je hem op je huid aanbrengt. Er zitten verschillende vitamine in, zoals vitamine A, E, en F. De verschillende vitamines hebben elk hun eigen voordelen, zo zorgt vitamine A er bijvoorbeeld voor dat de textuur en de conditie van je huid verbeteren. Vitamine E zorgt er weer voor dat de huid vocht goed kan vasthouden en dat er een goede doorbloeding in je huid is. Tot slot hebben we vitamine F en deze zorgt voor een goede hydratatie van je huid. 

 

Er zijn verschillende problemen die door het gebruiken van Shea Butter kunnen worden opgelost of worden verminderd. Je kunt hierbij denken aan droge hielen of ellenbogen, droge plekjes zoals nagelriemen, snijwonden eczeem of als zonnebrand. Ook kun je Shea Butter gebruiken als een massageolie of je kunt het in je haren gebruiken om het er minder pluizig uit te laten zien. Jeuk na het scheren kan ook voorkomen worden door het gebruik van Shea butter en het kan als haarmasker of conditioner worden gebruikt.