Is kraanwater slecht voor je?

In Nederland denken we vaak niet eens na over direct water uit de kraan drinken. Als je wel eens in het buitenland op vakantie bent geweest, dan weet je dat dat best een unieke situatie is. We leren ook al van kleins af aan dat water goed voor je is. Beter dan zoete frisdranken met veel suiker erin bijvoorbeeld. Maar is het kraanwater in Nederland wel echt zo gezond als we denken? Daar gaan we het in dit artikel over hebben. Lees snel verder!

Wat zit er allemaal in?

Als je gaat opzoeken wat er allemaal in kraanwater zit, kom je een grote verscheidenheid aan stoffen tegen. Van chloor tot medicijnresten en allerhande bestrijdingsmiddelen. Maar we kunnen je meteen gerust stellen. Als deze stoffen al in het water zitten, dan is zijn het slechts hele kleine hoeveelheden en je hoeft je hier dan ook geen zorgen over te maken. Om een voorbeeld te geven: je moet je hele leven lang water drinken om het equivalent van een paracetamol binnen te krijgen. Niks om je zorgen over te maken dus.

Maar de kalkaanslag dan?

Nederland is verdeeld in gebieden met zogeheten zacht en hard water. Hard water wil zeggen dat hier naar verhouding wat meer kalk in zit. Te herkennen van de aanslag in je douche. Wil je geen kalk in je water uit de kraan? Maak dan gebruik van een waterontharder. Een waterontharder filtert calcium en magnesium uit het water, waardoor je lekker fris en drinkbaar water overhoudt.

Hoe werkt een waterontharder?

Als je je kraanwater wilt filteren met een waterontharder zijn er grofweg drie opties. Je kan een ontharder gebruiken met harskorrels en zout. Daarnaast zijn er ook ontharders die een filter gebruiken. Deze kun je aanschaffen op bijvoorbeeld https://www.wateronthardersws.nl/. Tot slot is het magnetisme ook populair om je water te ontharden, alhoewel deze methode niet algemeen erkend wordt.

Concluderend

In Nederland kan je met gerust hart water uit de kraan drinken. Maar als je toch het zekere voor het onzekere wilt nemen, doe je er verstandig om een waterontharder aan te schaffen. Dan worden ook eventuele minieme hoeveelheden van schadelijke stoffen eruit gefilterd. Ook wordt het kalk uit het water gehaald, wat het nog iets lekkerder doet smaken.