Tips voor een duurzame slaapkamer

We brengen de meeste tijd door in de slaapkamer en het is dan ook logisch om juist hier wat extra aandacht aan te besteden. Niet alleen op inrichting en comfort, maar ook op het gebied van duurzaamheid. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het verduurzamen van je slaapkamer.

Ga voor een duurzaam matras

Een matras is een product dat lang meegaat. De productie van matrassen is echter enorm slecht voor het milieu. Gelukkig zijn er inmiddels ook duurzame matrassen. Koop bijvoorbeeld een natuurlatex matras. Dit is een product dat duurzaam geproduceerd wordt en dus niet slecht is voor het milieu.

 

Daarbij kun je natuurlijk ook kiezen voor duurzame kussens, dekens en dekbedden. Ga bijvoorbeeld voor producten gemaakt van biologisch katoen, of producten die op een andere, duurzame manier zijn geproduceerd. 

Zet de verwarming uit

Een verwarming in je slaapkamer is echt niet nodig. Het is veel gezonder om in een koele, goed geventileerde ruimte te slapen en je kunt dan ook beter een raam openzetten. Draai je verwarming daarom dicht. Hiermee verspil je alleen maar een hoop energie, terwijl dat helemaal niet nodig is. Heb je het echt koud ‘s nachts? Pak er dan een extra dekentje bij.

Kies voor LED

Eigenlijk zou iedereen dit al moeten hebben en niet alleen in de slaapkamer, maar door het gehele huis. LED-verlichting is één van de makkelijkste stappen naar een duurzamer leven. Zorg er dus voor dat je gebruik maakt van LED-lampen in je slaapkamer.

Schaf tweedehands aan

Natuurlijk heb je ook meubels in je slaapkamer staan. Misschien heb je een bureau, een stoel, een kast, of nog een extra tafeltje staan. Wat je ook aan extra meubels in je slaapkamer wilt zetten, het is goed om die spullen tweedehands te kopen. Ook je bed kun je tweedehands kopen, maar koop dan wel zelf een nieuw matras, dat is wel zo fris.

Gebruik duurzame verf

Ga je je kamer verven? Kies dan duurzame, ecologische verf. Deze wordt op een duurzame manier geproduceerd, waardoor er veel minder CO2 uitgestoten wordt. Daarbij is deze verf veel makkelijker af te breken en is de verf dus veel minder belastend voor het milieu.