Vier keer duurzaam in Breda

Breda is een bloeiende en groeiende stad waar veel te doen is voor iedere inwoner, maar ook voor mensen van buitenaf. De gemeente doet van alles om ervoor te zorgen dat de inwoners groener gaan denken. Zo hebben zij bijvoorbeeld een klimaatfonds opgezet, waardoor er leningen tegen lage rente kan worden afgenomen mits het bedrag geïnvesteerd wordt in een duurzaam project. Daarnaast wordt er voor een groen dak een subsidie verstrekt. Er zijn echter meerdere elementen waar Bredanaars aan kunnen denken om groener en duurzamer te leven en te werken.

Zonnepanelen

Overweeg om zonnepanelen te laten plaatsen op je dak. Of het nou om je kantoorpand of om je woonhuis gaat, deze panelen leveren energie op, zijn winstgevend en milieuvriendelijk. Ook op een minder zonnige dag leveren zonnepanelen energie op. Ook in de herfst en in de winter gaat het energie opwekken dus gewoon door. Het is de moeite waard om te onderzoeken met hoeveel zonnepanelen het energiegebruik van uw huishouden er al wordt uitgehaald. En met de Bredase solarscan kunt u kijken hoeveel energie er op te wekken valt via uw dak.

Afval scheiden

Ook door afval te scheiden kan er veel gewonnen worden op het gebied van duurzaamheid. Zowel in het bedrijfsleven als in de woonwijken kan papier, blik, plastic, gft- en restafval van elkaar worden gescheiden om een beter milieu na te streven. Mocht het lastig worden om elke soort afval goed te scheiden dan biedt het plaatsen van rolcontainers in Breda wellicht een uitkomst. Zo blijft het papier ongeschonden en droog en vermengt het afval niet met elkaar, zodat het optimaal gerecycled kan worden.

Waterverbruik

Het terugschroeven van het watergebruik kan eveneens helpen bij het verduurzamen van huishoudens en bedrijven in Breda. Probeer grote wassen te draaien in huis en de vaatwasser vol te laden op het werk: zo worden beide machines minder vaak aangezet, wat minder stroom verbruikt, waardoor water wordt gespaard. Denk ook aan de energie die machines opwekken. Als je in de gelegenheid bent om de was buiten te drogen, dan is het raadzaam om de droger zo min mogelijk te gebruiken. Korter douchen of minder vaak douchen draagt ook bij.

Anders omgaan met elektrische apparaten

De tv en radio zijn standaard in stand-by maar het is niet milieuvriendelijk om dit zo te laten staan. Je bespaart energie door apparaten helemaal uit te zetten. Hetzelfde geldt voor het gebruiken van je laptop. Vergeet niet om ook de oplader van je mobiel uit het stopcontact te halen. Als de oplader in feite niks oplaadt, dan verbruikt deze alsnog veel stroom.