Waar moet je op letten bij het kopen van een occasion?

Wanneer je gaat kijken bij een particulier of een autobedrijf die occasions aanbieden, is het fijn om goed voorbereid te zijn. Wat zijn nou eigenlijk de belangrijkste punten waar je op kunt letten als je een tweedehands auto gaat kopen?

Zet je wensen op een rijtje

Weet voor jezelf wat jouw wensen zijn op het gebied van een nieuwe auto. Dit lijkt heel logisch en eenvoudig, maar hier gaat het nog wel eens mis. Zie het als boodschappen doen terwijl je honger hebt. Vaak kom je dan met dingen thuis die je eigenlijk helemaal niet wilde hebben. Denk daarom goed na over wat je zoekt in een auto, zo voorkom je dat je een impulsieve aankoop gaat doen. Denk aan punten zoals de maximale prijs en het aantal kilometers die de auto op de teller heeft staan. Op basis van dit soort punten kun je jouw wensen overzichtelijk op een rijtje zetten voordat je bij Gratisuwautoverkopen gaat kijken voor een occasion.   

Blijf reëel

Een autodealer is heel erg goed in het verkopen van mooie auto’s die net iets meer kosten als wat jij in jouw hoofd had. Laat je hier niet te makkelijk door meeslepen, want uiteindelijk moet jij het wel betalen. Het is verstandig om 15% van je budget vrij te laten wanneer je een occasion aanschaft voor onvoorziene kosten. Wanneer je dit doet heb je niet meteen een probleem als er iets aan de auto blijkt te mankeren. 

Maak bij een occasion altijd een proefrit

Wanneer je al midden in de zoektocht zit, is het ook verstandig om aan te geven dat je graag een proefrit wilt maken. Nu zijn niet alle verkopers er even happig op dat jij een proefrit wilt maken. Wanneer een verkoper zegt: ‘Je mag een proefrit maken, maar dan maken we eerst de papieren even in orde’, zouden bij jou direct de twijfels moeten komen. Eigenlijk is dit voor jou al genoeg om de koop niet door te laten gaan. Denk dus altijd helder na.