Waarom honden zo geschikt zijn om dingen op te sporen

Je ziet ze in films, maar ook veel in het echte leven: speurhonden. Honden worden vaak ingezet om dingen op te sporen, omdat ze zo goed ruiken. Maar hoe zit dat nou precies? Waarom ruiken honden zo goed en voor welke zaken kunnen honden ingezet worden? In dit artikel leggen we dat voor je uit.

 

Honden kunnen goed ruiken, dat weten de meeste mensen wel. Hoe dat komt, is echter voor veel mensen een vraag. Er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat een hond goed kan ruiken. Zo kan een hond veel vaker ademen, waardoor er meer lucht binnenkomt. Een hond heeft daarbij meer receptoren (ontvangers) in zijn neus die geuren op kunnen vangen en de reukhersenen van een hond nemen zo’n 10% van zijn hersenen in beslag (bij een mens is dat ongeveer 1%). Al met al ruikt een hond bijna een miljoen keer beter dan een mens en dat houd in dat honden beter zijn in het detecteren van verschillende geuren. Daarom worden honden ook zoveel gebruikt in de zorg en in de beveiliging van SERIS.

Welke honden zijn geschikt?

In feite kunnen alle honden beter ruiken dan mensen, maar er zijn bepaalde rassen die speciaal gefokt zijn op het ruiken. Zo heeft de bloedhond een enorm goed reukvermogen en is dit dus een erg geschikte hond om dingen op te sporen. Bloedhonden hebben echter zo’n goed reukvermogen, dat ze erg snel afgeleid raken en daardoor ook minder goed luisteren. Verschillende herders, zoals een Mechelse herder, zijn erg populair in de politie. Dit komt omdat de honden ook nog erg goed ruiken, maar ze ook een stuk beter af te richten zijn. 

Waar worden de honden voor gebruikt?

Speurhonden worden voor enorm veel doeleinden ingezet. Wanneer er gezocht moet worden, is een speurhond namelijk nog vaak de beste optie. Hieronder sommen we kort een paar dingen op waar speurhonden voor worden gebruikt. Zo krijg je een beeld van wat deze honden allemaal kunnen.

Honden in de zorg

Misschien wel de meest bijzondere inzet van speurhonden, is de inzet van deze honden in de zorg. Omdat honden zo goed kunnen ruiken, kunnen ze zelfs chemische reacties in ons lichaam detecteren. Wanneer dus bijvoorbeeld kankercellen ontstaan, kunnen ze dat vaak ruiken. Ook wanneer iemand op het punt staat om een epileptische aanval te krijgen, kan een hond dat ruiken.

Honden in de beveiliging

Honden worden erg vaak ingezet in de beveiliging. Zo zijn er speciale drugshonden, ook wel narcoricahonden genoemd, die worden ingezet om drugs op te sporen. Er zijn honden die ook getraind zijn om explosieven of mensen op te sporen.