Wat doe je je baby aan in bed?

Als je voor het eerst een baby hebt, kan het best spannend zijn om deze op bed te leggen. Zeker wanneer je ‘s nachts zelf naar bed gaat, kun je daar flink over tobben. Heeft hij het te warm, te koud, ligt hij wel lekker? Al dat soort vragen steken de kop op en voor je het weet, kun je zelf helemaal niet meer slapen en ben je continu je baby aan het checken. Om dat te voorkomen, geven wij je een aantal tips!

Warmteregulatie

Een baby kan zijn temperatuur nog niet zelf reguleren. Hij komt uit een omgeving waar het dag en nacht 37 graden Celcius is. Na de geboorte, is het vaak een heel stuk kouder. Om er dus voor te zorgen dat je baby warm genoeg blijft, moet je hem dus wat meer babykleding van Hippe Ukkiez aantrekken. Over het algemeen geldt de regel dat je je baby overdag een laag meer aan moet trekken dan jijzelf. Een mutsje is dan niet per se nodig.

Temperatuur van de kamer

Een hoge temperatuur in een babykamer is niet fijn. Je baby krijgt het dan snel te warm en voor de ademhaling is een wat koelere lucht een stuk beter. Een temperatuur tussen de 16 en 20 graden Celcius is perfect voor de baby. Zorg voor frisse lucht door af en toe een raam open te zetten, zo krijg je geen last van een muffe kamer.

Bed voorverwarmen

Zeker wanneer je je baby in de winter krijgt, kun je te maken krijgen met een erg koude kamer. Om het iets comfortabeler te maken voor je baby, kun je het bedje voorverwarmen met een warme kruik. Leg deze 15 tot 30 minuten voor bedtijd in het bedje en haal deze er, vanzelfsprekend, weer uit als je baby naar bed gaat. Kleed je baby ook in de winter niet te dik aan, dan kan hij het te warm krijgen.

Wanneer heeft je baby het te warm?

Het is eigenlijk heel logisch, als je baby warm en een beetje klammig aanvoelt, heeft hij het te warm. Om dat te checken, kun je de rug van je hand in de nek van je baby leggen, of je voelt met je hand op zijn buikje. Een transpirerende baby is een te warme baby. Geef hem wanneer hij zweet wat minder kleding aan en verschoon ook zijn kleding, zodat het vocht niet op de huid blijft zitten.