Wat is vliegroest en hoe voorkom je het?

Veel mensen denken dat RVS niet kan roesten, maar dat is alles behalve waar. Er kan namelijk RVS op vliegroest terecht komen. Hoe dat komt en wat je ertegen doet leggen we je hieronder uit.

Hoe ontstaat het?

Vliegroest is een vorm van roest van buitenaf. Het ontstaat wanneer er ijzerdeeltjes of verontreinigingen op het RVS oppervlak terechtkomen. Zo kan er geen zuurstof op deze plaatsen komen en dit zorgt ervoor dat de ijzerdeeltjes gaan roesten. Hierdoor lijkt het alsof het RVS aan het roesten is. Hier zijn verschillende oorzaken voor:

  • Het RVS is in aanraking gekomen met gereedschappen zoals zagen, vijlen of staalborstels
  • IJzerdeeltjes die in de lucht ronddwarrelen in de nabijheid van het spoor, afkomstig van de bovenleidingen van tram- en treinrails: vonkenregens en slijpstof tijsens het slijpen van koolstofstaal
  • Het RVS is in aanraking gekomen met het gereedschap dat eerder is gebruikt voor het bewerken van (koolstof)staal

Roestvast in plaats van roestvrij

Veel mensen denken dat RVS staat voor roestvrij staal, maar dat klopt niet. De afkorting staat namelijk voor roestvast staal. Roestvast staal is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Veel soorten zijn verder nog samengesteld uit de legeringselementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium. Al deze elementen geven verschillende eigenschappen aan het staal. Door met de hoeveelheid per element te schuiven, ontstaan er verschillende soorten roestvast staal, met verschillende soorten eigenschappen.

 

Om van roestvast staal te kunnen spreken moet de legering uit minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof bestaan. Er zijn dus verschillende soorten RVS verkrijgbaar. Ben je op zoek naar een RVS soort, neem dan contact op met Steelpoint International, zij hebben verschillende soorten RVS en weten precies wat je nodig hebt. Wanneer roestvast staal toch gaat roesten, is het niet het roestvast staal dat roest, maar zijn het de externe roestdeeltjes die op het RVS terecht zijn gaan komen en die zijn gaan roesten.

Vliegroest voorkomen

Vliegroest kun je heel gemakkelijk voorkomen door simpelweg regelmatig het RVS oppervlak te poetsen. Je kunt hiervoor speciale poetsmiddelen aanschaffen, zo blijft jouw RVS mooi schoon en glimmend. Wanneer je toch last krijgt van vliegroest bestaan er ook speciale behandeling sets, als je er snel bij bent, kun je de vliegroest nog goed en redelijk gemakkelijk verwijderen.