3 uitdagingen die je tegenkomt tijdens het verbouwen van je bedrijfspand

Als ondernemer wil je vooruit! Je denkt het liefste niet in problemen maar in oplossingen en laat geen kans onbenut om je bedrijf te verbeteren of uit te breiden. Zodra je eenmaal door de eerste fase van opstarten, je naam vestigen, klanten binnenhalen en succesvol worden heen bent, zul je merken dat je kantoorruimte te klein begint te worden. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken! Om goed beslagen ten ijs te komen, presenteren we je hier drie uitdagingen waar iedere ondernemer mee te maken krijgt wanneer een bedrijfspand verbouwd moet worden. Zo kun je alvast de juiste stappen nemen om deze hindernissen voor te zijn!

Je bedrijf groeit en dus ook het aantal medewerkers

Je bent ooit begonnen met vier medewerkers, maar inmiddels is je bedrijf uitgegroeid tot een serieuze onderneming met meer dan 100 werknemers. Je bent al eens verhuisd naar een groter pand, maar ook dit nieuwe pand begint inmiddels wat te klein te worden voor jouw ambities! Hartstikke goed! Maar dan moet er natuurlijk wel verbouwd worden. Je kunt jouw medewerkers immers niet bij elkaar op schoot laten plaatsnemen en je eigen kantoortje begint inmiddels ook wat krap te worden. De oplossing is verbouwen! Door je medewerkers meer kantoorruimte te bieden kunnen ze beter hun werkzaamheden uitvoeren en misschien is een grotere kantine ook wel handig. Maar wat moet je eigenlijk doen met alle medewerkers als je eenmaal gaat verbouwen? Het antwoord? Een kantoorunit huren! Op deze manier kun je tijdelijk onderdak en huisvesting bieden aan je medewerkers en hoeven ze niet iedere dag met dikke jas en sjaal naar het werk te komen om het warm te krijgen op kantoor. Bovendien werkt het een stuk minder rommelig en hebben je medewerkers toch de nodige privacy. Zo, probleem 1 getackeld.

De aannemer levert niet op tijd of niet conform afspraak

Ga je verbouwen, dan schakel je waarschijnlijk een aannemer in om alle werkzaamheden in goede banen te laten leiden. Helaas zijn er ook incapabele aannemers waardoor het kan zijn dat een planning langer duurt dan waar jij op zit te wachten. Dit voorkom je door vooraf goed inlichtingen in te winnen en een stevig contract op te stellen (indien nodig met boeteclausule) waar de aannemer zich aan dient te houden tijdens de verbouwing.Doet hij dit niet, dan is hij jou een schadevergoeding schuldig op het moment dat de gewenste deadline niet gehaald wordt. Dit geeft jou rust en de verantwoordelijkheid voor de uitvoer ligt hierdoor bij de aannemer.

Personeel is opstandig

Hoewel het voor een beter/groter/mooier/moderner bedrijf is en veel personeelsleden ook de voordelen van de verbouwing zullen gaan merken, zullen er altijd mensen zijn die zich niet helemaal in jouw plannen kunnen vinden. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ze hinder ondervinden van de werkzaamheden of zich hierdoor minder goed kunnen concentreren of hun werkzaamheden uit te voeren. Probeer dit probleem te tackelen door met een open vizier naar je medewerkers te luisteren. Geef duidelijke instructies aan HR en facility zodat personeel weet waar ze met vragen en opmerkingen terecht kunnen. Probeer daarnaast ook gehoor te geven aan medewerkers wanneer bepaalde zaken echt prioriteit hebben, zodat de verbouwing soepeltjes kan verlopen en personeel vrolijk en gemotiveerd aan de slag blijft.