Zo kan je je eigen platen bewerken

Wil je een metalen plaat buigen of in een bepaalde hoek zetten? Dit kun je doen met een kantbank. Deze machine oefent veel druk uit op het metaal, waardoor het gaat buigen. Afhankelijk van de soort hoek, regelt de machine hoeveel druk en tot hoever die moet drukken om de juiste hoek te produceren. Heb je geen kantbank, maar wil je wel een plaat bewerken? Dan heb je het volgende nodig. Om te beginnen heb je twee lijmklemmen, twee gladde houten planken, een rubberen hamer, een werkbank en werkhandschoenen voor de veiligheid. Teken af waar de hoek moet komen en leg deze goed vast tussen de houten planken. Vervolgens sla je met een andere houten plank de metalen plaat in de juiste hoek. Doe dit wel voorzichtig voor een goed resultaat.

Soorten kantbanken

Kantbanken zijn te verkrijgen in twee soorten. Je hebt de CNC kantbank en de conventionele kantbank. Bij cnc bewerkingscentrum kun je terecht als je twijfelt tussen deze twee. Het verschil tussen deze twee is eigenlijk niet heel groot. Wil je de CNC kantbank gebruiken, dan moet je weten hoe je deze bank moet programmeren. Een CNC kantbank is namelijk computergestuurd, wat de conventionele kantbank niet is. Het zetten van kanten is werk wat alleen specialisten kunnen. Het is namelijk belangrijk om rekening te houden met de zetvolgorde van de plaat, als er meerdere hoeken gezet moeten worden in één plaat. Je moet er dus eerst goed over nadenken welke hoek het beste is om eerst te zetten, zodat je niet de andere hoeken verkeerd plaatst en de plaat vervolgens niet meer kan gebruiken. 

Platen bewerken met een speciale machine

Om het bewerken van platen zo goed en mooie mogelijk te laten verlopen, is het aan te raden om hier een speciale machine voor te gebruiken. Zo’n machine wordt een kantbank genoemd. Dit is een erg grote machine is vooral bestemd om grote platen te bewerken. Een kantbank zoeken is vrij gemakkelijk. bijvoorbeeld van Mach 4 Metal. Afhankelijk van je wensen is er een goede te koop. Wil je niet te veel geld eraan uitgeven, dan is het ook mogelijk om een tweedehands te kopen. Bij deze machines moet je dan invoeren wat de hoek moet worden. Aan de hand daarvan stelt de machine zijn kracht in en tot hoever die door moet duwen. Met een kantbank machines is het resultaat erg strak. Als je de kans hebt is het dus aan te raden om je platen te bewerken met een kantbank, in plaats van met de hand.

Kantbank voor de hobby

Werk je af en toe met een kantbank voor de hobby, dan is het ook mogelijk om kleinere kantbanken aan te schaffen. Dit zijn vaak wel conventionele banken, omdat er voor de hobby vaak met minder grote platen wordt gewerkt. Een kleinere kantbank is ideaal als je graag goede hoeken wilt zetten, maar niet te veel ruimte kwijt wilt zijn in bijvoorbeeld de schuur. De kleinste kantbank is te gebruiken voor in een speciale bankschroef en is vrij goedkoop. Deze kantbank is dus ook erg klein en neemt weinig ruimte in beslag. Met deze kantbank kun je de wat kleinere platen buigen met een maximale zethoek van negentig graden. Ideaal dus voor de doe-het-zelver.