De beste lijm voor als je gaat bouwen

Als je gaat bouwen heb je voor veel klussen lijm nodig. Maar niet iedere lijm is even goed voor jouw klus. Voor hout heb je bijvoorbeeld een ander soort lijm nodig dan wanneer je andere soorten materialen vast moet gaan plakken. Het is daarom goed om je van te voren goed in te lezen in de lijmsoort die jij het beste kunt gaan gebruiken voor jouw klus. Als je heel zware voorwerpen moet gaan ophangen, dan is het bijvoorbeeld handig om Tweecomponentenlijm aan te schaffen. Deze kan namelijk zwaar belaste voorwerpen dragen. Maar voor sommige klussen heb je aan iets minder sterks al genoeg. Dan kun je bijvoorbeeld Dubbelzijdige tape gebruiken.

Waar is een tweecomponentenlijm goed voor?

Tweecomponentenlijm bestaat uit twee verschillende componenten. Logisch, want het zit letterlijk in de naam. Zo heeft tweecomponentenlijm een lijmbasis en een verharder. Er zijn drie soorten verharders. Zo heb je een epoxy, een polyurethaan en een acrylaat. Je kunt de lijm aanbrengen met een spatel, maar het is vrijwel altijd handiger en efficiënter om een aanbreng pistool te gebruiken. Dat is een middel waarmee je in een handeling doseert, mengt en aanbrengt. Pas op het moment dat twee componenten met elkaar zijn vermengd gaat de lijm uitharden. Je krijgt dan een duurzame, flexibele en sterke verbinding die bestand is tegen trillingen, milieu invloeden en extreme temperaturen. Ook heeft de lijm een hoge kruipweerstand.

Houtlijm voor het vastlijmen van hout

Voor elk project is een andere soort lijm nodig. Een van de meest bekende soorten lijm is natuurlijk de houtlijm. Vrijwel iedereen heeft wel eens gehad dat ze twee stukken hout aan elkaar probeerden te lijmen, maar dat dit telkens niet lukte omdat je niet de goede soort lijm aan het gebruiken was. Houtlijm is dan ook alleen geschikt voor het lijmen van materialen die gemaakt zijn van hout. Het voordeel is dan ook dat deze lijm extra goed hecht aan het materiaal en zo dus heel stevig vast blijft zitten.

Secondelijm voor snelle en kleine projecten

Bijna iedereen kent deze lijmsoort wel of heeft er wel eens van gehoord. Secondelijm wordt vaak verkocht in zeer kleine verpakkingen en dit is dan ook met een reden. Zoals de naam al aangeeft is deze lijm erop gemaakt om heel erg snel uit te harden. Dit is zeer handig voor projectjes waarin je zeer kleine reparaties of herstellingen moet uitvoeren. Met enkele seconden zit het materiaal weer helemaal vast en is de lijm uitgehard. Doordat het zo snel uitdroogt moet je ook wel erg goed oppassen dat je jezelf niet per ongeluk vastlijmt aan iets. Zorg daarom goed dat de lijm uit de buurt van kinderen wordt gehouden. Verder is deze lijm ook alleen gemaakt om te gebruiken voor oppervlakken van een paar millimeter groot en dus niet voor grotere oppervlakten. Daarvoor moet je een andere lijm vinden.

Dubbelzijdige tape voor het bevestigen van foto’s

Dubbelzijdige tape is een multifunctionele manier om materialen met elkaar te verbinden. Zo kun je de tape gebruiken om foto’s aan de muur te bevestigen zonder dat je de muur beschadigt. Het is een goede oplossing om zowel zichtbare als onzichtbare materialen aan elkaar te verbinden. Ook kun je er ondervloeren mee vastleggen of spiegels bevestigen.