De schoorsteen reinigen, doe je dit zelf of kan je het beter laten doen?

Als je een gezellig haardvuur in de open haard stookt of gebruikmaakt van een houtkachel, zit deze aangesloten op de schoorsteen. Om brand te voorkomen is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de schoorsteen regelmatig wordt gereinigd. Maar doe je dit zelf, of kun je deze klus beter uitbesteden? Met deze tips zorg je ervoor dat je zorgeloos kunt genieten van het haardvuur. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een schoorsteenvegen verzekering, zodat je zeker weet dat de schoorsteen altijd perfecte staat verkeert.

Waarom een schone schoorsteen belangrijk is

Een vieze schoorsteen is op de lange termijn niet alleen gevaarlijk voor ouw  eigen veiligheid, maar is ook nog eens slecht voor het milieu. Opgehoopt vuil in het rookkanaal kan brand in de schoorsteen veroorzaken en een slechte verbranding kan zorgen voor koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast komt er bij een vieze schoorsteen meer fijnstof en roet vrij in de lucht, wat het milieu extra vervuilt. Daarom is geregeld schoorsteen vegen van essentieel belang. Het is verstandig om de schoorsteen minstens eenmaal per jaar te reinigen. Maak je veel gebruik van het rookkanaal? Dan kun je het best tweemaal per jaar doen.

Laat het over aan een expert

Het reinigen van de schoorsteen is best een flinke klus. Durf je het zelf niet aan om met een veegset het dak op te gaan? Schakel dan een professionele schoorsteenveger in, of sluit een verzekering af voor woondiensten zoals schoorsteenvegen. Daarmee ben jij altijd zeker van een veilig en schoon rookkanaal.

Reinig de schoorsteen zelf

Vind je het geen probleem om zelf de handen uit de mouwen te steken? Je kunt dan op twee manieren te werk gaan:

  1. De makkelijkste manier om de schoorsteen schoon te maken is met een reinigingsblok. Je plaatst het blok in de open haard of kachel. Vervolgens steek je het reinigingsblok aan en wacht je tot deze geheel is opgebrand. Tijdens het branden van het blok komen er speciale stoffen vrij, die ervoor zorgen dat het vuil in het rookkanaal loskomt.
  2. De traditionele manier om de schoorsteen te vegen is via het dak, met een speciale veegset. Deze set bestaat uit een lange stok met borstel en een touw met kogel en borstel. Zet de ladder stevig tegen de dakgoot aan en klim het dak op. Laat het touw met kogel langzaam in de schoorsteen zakken en schuur onderweg naar beneden al het roet los. Steek vervolgens de stok met borstel door de schoorsteen heen om het rookkanaal helemaal schoon te vegen.