Een triggerfinger: alles wat je erover moet weten

Lichamelijke klachten zijn nooit fijn, maar al helemaal niet in de hand, pols of elleboog. Dit zijn onmisbare lichaamsdelen die je de hele dag door voor van alles gebruikt. Zodra er sprake is van klachten of een aandoening in de hand, pols of elleboog zul je merken dat je een stuk beperkter bent. Een voorbeeld van een handaandoening is een triggerfinger. We gaan je in dit artikel meer vertellen over wat een triggerfinger nou precies inhoudt.

Wat is een triggerfinger?

Een triggerfinger komt erg vaak voor, maar wat is een triggerfinger nou eigenlijk? Bij een triggerfinger is er sprake van een irritatie van de peesschede die de buigpees van een vinger of duim omhult. Deze irritatie leidt uiteindelijk tot een zwelling in de pees of een peesschedevernauwing. Dit belemmert het normale en soepele glijden van de buigpees tijdens het buigen en strekken van de vinger. De pees kan met enige moeite nog wel langs de plaats van irritatie getrokken worden, maar dit is dan meestal erg pijnlijk en geeft een knappend of hokkend gevoel. Er ontstaat een vicieuze cirkel van ontsteking, zwelling, knappen of hokken en opnieuw ontsteken. Als gevolg hiervan kan de vinger uiteindelijk helemaal vast komen te zitten (‘op slot’) en kan deze niet meer gestrekt of gebogen worden.

Hoe wordt een triggerfinger behandeld?

Handtherapie voor een triggerfinger kan je erg goed helpen bij het behandelen van een triggerfinger. Bij een triggerfinger is het belangrijkste de vicieuze cirkel van overbelasting te doorbreken. Als je snel na het ontstaan van een triggerfinger actie onderneemt, kan de klacht afnemen. Bij hardnekkige aanhoudende klachten kan in veel gevallen een corticosteroïd-injectie hulpvol zijn. Als dit ook niet werkt kan besloten worden de triggerfinger operatief te behandelen.

Wat is de oorzaak van een triggerfinger?

Een triggerfinger kan door verschillende oorzaken ontstaan. In de meeste gevallen ontstaat een triggerfinger door overbelasting van de vinger of door een stevige en langdurige druk op de pezen. De overbelasting kan een ontstekingsreactie in de buigpees als gevolg hebben, hierdoor ontstaat zwelling in de vinger. Iedereen kan last hebben van een triggerfinger, maar mensen met reuma of diabetes hebben echter wel een grotere kans om last van een triggerfinger te krijgen.

Wat zijn de symptomen van een triggerfinger?

Bij een triggerfinger kan je last hebben van verschillende klachten. Je kan bijvoorbeeld moeite hebben met het buigen of strekken van de vinger. Dit doet dan pijn en voelt vervelend. Wanneer je jouw vinger strekt na het buigen, hoor of voel je een knak of blijft de vinger stijf. Er kan ook een zwelling in de palm van de hand ontstaan of in de vinger of duim. Het kan ook voorkomen dat de vinger of duim krom blijft staan en niet meer makkelijk gestrekt kan worden.