Waar moet je opletten bij het ontwerpen van een onderhoudsarme tuin

Een mooie tuin kan veel onderhoud vragen. Ieder seizoen vraagt weer een andere activiteit. Het snoeien van bomen of struiken, het planten van bollen, of het opruimen van bladeren. Wil je genieten van een tuin die onderhoudsvriendelijk is? Maak dan gebruik van een ontwerp voor een stedelijke buitenruimte. Daarmee geniet je van een mooi aangelegde tuin, zonder dat je veel tijd kwijt bent aan het onderhoud.

De kenmerken van een stedelijke buitenruimte

Vaak tref je in een ontwerp voor een stedelijke buitenruimte veel grijze tegels aan die zorgen voor een minimalistische uitstraling. Een ander kenmerk voor een ontwerp van een stedelijke buitenruimte is zo min mogelijk planten plaatsen. Dat geeft je tuin een hele strakke, industriële aanblik. Maar het ontwerp van een stedelijke buitenruimte kan zich ook richten op natuurlijke elementen die de tuin een warme uitstraling geven, zonder dat je veel onderhoud hebt. Denk bijvoorbeeld aan een hardhouten schutting in een warme houtkleur. Het hout vraagt weinig onderhoud, maar ziet er wel sfeervol uit. Of combineer een grijze, granieten tegel met een robuuste klinker in een lichte terracotta kleur voor een mooie onderbreking van het strakke ontwerp. Door de bestrating te voegen, kun je voorkomen dat er onkruid tussen de tegels groeit.

Een sfeervolle tuin met minimaal onderhoud

Hou je van groen in de tuin, maar wil je bij mooi weer vanaf je terras van het uitzicht genieten, in plaats van tussen de struiken onkruid wieden? Een ontwerp voor een stedelijke buitenruimte kan op zo’n manier gemaakt worden, dat je groene blikvangers in je tuin hebt, zonder dat je er veel werk aan hebt. Denk bijvoorbeeld aan verhoogde plantenbakken met verschillende kleurrijke, vaste planten. Deze planten verliezen in de winter geen blad, zodat je er geen omkijken naar hebt. Plaats in de plantenbakken worteldoek, zodat onkruid ook geen kans krijgt. De planten geef je water middels een beregeningssysteem. Deze springt automatisch aan op de door jou ingestelde tijden, zodat je dat niet kunt vergeten. Natuurlijk blijft er altijd wel een uitgebloeide bloem te verwijderen, of een uitloper aan de struik weg te knippen. Maar met het juiste ontwerp van een stedelijke buitenruimte weet je zeker dat het onderhoud van je tuin tot het minimum beperkt is.