Hoe kun je je jacuzzi het beste onderhouden?

Een eigen jacuzzi in de tuin is een droom van velen, wie wil er nou niet het hele jaar lekker in een warm bubbelbad onder het genot van een drankje ontspannen? Aangezien de meeste jacuzzi’s een redelijk flinke investering zijn wil je je jacuzzi natuurlijk wel op de juiste manier onderhouden, door het goed te onderhouden voorkom je dat er jacuzzi onderdelen kapot gaan. Spa Care Brabant geeft een aantal tips hoe je dit zelf het beste kunt doen

Wekelijks onderhoud van het water

Het is belangrijk om regelmatig chloor aan het water toe te voegen, zo blijft het water schoon. Het water moet door middel van chloor het juiste ‘shockniveau’ hebben bereikt, dit kan je controleren door middel van een teststrip. Je kan dit het beste ongeveer 10 minuten na het toevoegen van het chloor controleren. Verder is het ook belangrijk dat dat het water een pH-waarde heeft van ongeveer 7,6, je kan dit het beste 24 uur na het toevoegen van het chloor controleren, als de waarde te hoog of te laag is moet je dit aanpassen door middel van vers water of door het toevoegen van meer chloor.

Wat kan je maandelijks doen aan je jacuzzi?

Het is natuurlijk ook belangrijk om regelmatig je filters te controleren en te reinigen, je kan dit doen door de filters er voorzichtig uit te halen en kort schoon te spuiten met een hoge druk spuit. Daarna moet je de filters voor 10 minuten in een filterreiniger leggen en opnieuw schoonspuiten, dan mogen ze weer in de jacuzzi geplaatst worden. Het is wel belangrijk dat je de stroomtoevoer naar de jacuzzi helemaal uitzet als je de filters eruit wilt halen. Je moet ook elke maand de alkaliniteit en de ozon controleren. De alkaliniteit kan je door middel van teststrips controleren, het zou tussen de 120 en 180 ppm moeten liggen, je kan als de waarde te laag is een alkaliniteit vermeerderaar toevoegen, 1 eetlepel betekent doorgaans een verhoging van 10 ppm. Het controleren van de ozon is ook belangrijk, controleer of je de ozon ruikt als je de afdekking van de jacuzzi af haalt en of je kleine bubbels uit het onderste afvoerkanaal ziet komen. Afhankelijk van het type ozon unit dat in je jacuzzi zit zou je ook een zwak blauw licht moeten zien of een licht zoemend geluid moeten horen.

Complete reiniging

Het wordt aangeraden om elk seizoen de jacuzzi te reinigen. De belangrijkste werkzaamheden die je kan doen zijn het reinigen van het afdekzeil met mild zeepwater, het vervangen van de filtercartridge, het vervangen van het water en het reinigen van de kuip. Verder moet je altijd goed nagaan of de ozon unit nog goed is, als de ozon unit gebruik maakt van buizen moeten deze elke 2 jaar vervangen worden, als er gebruik wordt gemaakt van ozon cartridges moet je deze elke 3 jaar vervangen.