Hoe vind je de beste pannensets?

Er zijn veel verschillende pannensets te verkrijgen. Je kunt kiezen uit sets met verschillende aantallen en verschillende types pannen. Maar wat zijn nou de beste pannensets? Hier een overzicht waarop je kunt letten als je een nieuwe pannenset gaat kopen.

 

1. Het merk

Een groot aantal verschillende merken heeft pannensets in zijn assortiment. Als je kijkt naar de kwaliteit van de pannen, komt een aantal merken naar voren dat hierop goed scoort. Dat zijn toch de bekende namen: Tefal, BK en Sola.

 

2. De warmtebron

Kook je op gas? Of heb je een keramische of inductie kookplaat? Let op dat de pannenset die je koopt geschikt is voor jouw warmtebron.

 

3. Het materiaal van de pannen

Koperen pannen zijn voor minder ervaren koks niet het meest aantrekkelijk omdat ze snel heet worden, waardoor het eten snel kan verbranden. RVS is veelzijdig, omdat het sterk en duurzaam is en het bestand is tegen hoge temperaturen. Gietijzeren pannen zijn erg sterk, maar het is wel een zwaar materiaal. Aluminiumpannen worden snel warm, maar doordat dit materiaal zo licht is, beschadigen ze ook sneller. Keramische pannen hebben als voordeel dat je geen olie of boter hoeft te gebruiken.

 

4. De prijs

Er zijn goedkope sets vanaf 40 euro. Maar de beste pannensets vind je voor een prijs rond de 100 euro.

 

5. Het onderhoud

Kun je de pannen in de afwasmachine kwijt? Of kun je ze beter met de hand afwassen? Hoe slijtvast zijn de pannen? Anti-aanbaklagen kunnen beschadigd raken door scherpe materialen. Gebruik hierbij altijd houten of plastic spatels.

 

6. De deksels en handvaten

Meestal worden de deksels van hetzelfde materiaal gemaakt als de pan. Vooral bij roestvaststalen pannen is dit het geval. Ook hebben veel sets glazen deksels. Sommige pannensets zijn voorzien van deksels met een geïntegreerd afgietsysteem. De handvaten zijn of in hetzelfde materiaal als de pan, of bijvoorbeeld in kunststof. Pannen met kunststof handvaten kunnen niet in de oven.

 

7. Samenstelling pannenset

De beste pannensets hebben kookpannen in verschillende maten en bijvoorbeeld ook een koekenpan. Als jij een groot gezin of vaak gasten hebt, zul je meer pannen gebruiken dan als je single bent.