Is airconditioning slecht voor je gezondheid?

In de zomer koppelen we verkoudheden en griepsymptomen vaak al snel aan de koude lucht van een aircosysteem. Het lijkt dan dus of airconditioning slechte invloed kan hebben op je gezondheid. Maar is dit ook echt zo of is dit gewoon een fabel? In dit artikel vertellen we je meer over de invloed van airconditioning op je gezondheid.

Het effect van airco op je gezondheid 

Je kunt in principe niet ziek worden van airconditioning van Climatic. Het is wel waar dat je de kans op een infectie vergroot wanneer je de airco foutief gebruikt. Het is dus belangrijk dat je het airconditioningsysteem regelmatig en goed onderhoudt. Anders kan een vervuilde filter zorgen voor klachten als neusverstopping, keelpijn en hoesten.
Een andere reden waarom je ziek kunt worden in de zomer is door het te laag in te stellen van het airconditioning systeem. Wanneer de airco in de zomer instelt op zeventien graden, is het verschil met buiten erg groot en dit temperatuurverschil kan invloed hebben op je gezondheid. Overdrijf dus niet met koude temperaturen en stel je airco bijvoorbeeld in op twintig graden.

Luchtvochtigheid en airco

Een andere fabel die je vaak hoort over het gebruik van airconditioningsystemen is dat het de luchtvochtigheid beïnvloed. Het is waar dat de airco vocht onttrekt om de ruimte te verkoelen en hier kunnen je neus en je keel licht van uitdrogen. Als reactie hierop zal je lichaam meer slijm produceren. Dit kan ervaren worden als een ziektesymptoom, maar wanneer je wat meer water drinkt, verhelp je de klachten eenvoudig. Het gebruik van een airco kan dus wel klachten veroorzaken, maar het zorgt er niet voor dat je daadwerkelijk ziek wordt.

Goed onderhoud is belangrijk

Om eventuele klachten te voorkomen en te beperken, is het dus belangrijk om het systeem regelmatig te onderhouden. Vooral de filters moeten op tijd schoongemaakt worden. Je kunt hiervoor een onderhoudscontract nemen. Op die manier ben je er zeker van dat je airco op regelmatige basis goed wordt gecontroleerd en wordt onderhouden. Zo voorkom je ziektesymptomen en klachten. Daarnaast zorgt goed onderhoud er ook nog voor dat het airconditioningsysteem langer mee gaat.