Tips om veilig motor te rijden

Motorrijden is een hobby voor velen, de adrenaline en de kick die ze krijgen door het rijden op een motor is een van de voornaamste redenen waarom het zo populair is. Een andere reden is het gevoel van vrijheid, je kan met een motor overal heen rijden en regelmatig maken mensen samen mooie ritten op de motor. Motorrijden is echter wel een heel stuk gevaarlijker dan autorijden, op de motor loop je 25 keer meer risico dan in een auto en ook de gevolgen als er iets gebeurd zijn vaak veel heftiger. Natuurlijk kunnen auto ongelukken ook rampzalig aflopen, echter ben je toch beter beschermd doordat je in de auto zelf zit. Bij een motorongeluk wordt je door niets beschermd, hoogstens je pak.

De motorkleding

Kwalitatieve en stevige motorkleding is ontzettend belangrijk, het heeft al vele levens gered en zal dit in de toekomst nog steeds blijven doen. Een helm, protectors en leren pakken zijn de voornaamste zaken waar je aan moet denken. Gelukkig zijn er in Nederland ontzettend veel bedrijven waar je deze spullen kan kopen, bijvoorbeeld Champion Helmets. Het dragen van onder andere de protectors, het pak, handschoenen en schoenen zijn niet verplicht, de helmen zijn dit volgens de Nederlandse wet wel. Toch raadt alles en iedereen je aan om beschermende kledij te dragen, het kan je eigen leven en dat van andere redden. 

Haal je rijbewijs bij een gecertificeerde rijschool

De juiste instructies en oefeningen zijn net als bij het halen van het B-rijbewijs zeer belangrijk om de juiste vaardigheden te leren. Zoek dan ook altijd een rijschool op met een hoog slagingspercentage en goede reviews, dan weet je dat het daar niet aan kan liggen en dat je met een gerust hart alle instructies kunt opvolgen.

Controleer de staat van de motor

Uiteraard is het ook belangrijk dat de motor in een goede staat verkeert, zo voorkom je dat je tijdens het rijden allerlei vervelende mankementen krijgt. Het is belangrijk dat je banden op spanning zijn en dat ze een goed profiel hebben. Zorg er ook voor dat alle oliën op niveau zijn en dat alle lampen het doen. 

Anticipeer op fouten van anderen

Dit moet je als je in een auto rijdt natuurlijk ook altijd doen, echter geldt dit voor motorrijders misschien nog wel meer. Je bent als je op een motor rijdt vaak een stuk minder zichtbaar voor weggebruikers en sommige zullen je soms over het hoofd zien. Daarom moet je altijd op fouten van andere anticiperen, vooral bij het inhalen en invoegen op snelwegen gebeuren nogal eens ongelukken op dit gebied.