Wat moet je doen bij vocht in huis?

Vocht in je woning kan een groter probleem zijn dan je soms op voorhand had verwacht. Wanneer vocht zich in je woning bevindt, moet er ook daadwerkelijk actie worden ondernomen. Vocht in je woning kan niet alleen nare gevolgen hebben, maar het kost ook nog eens enorm veel geld. Doordat er vocht in je muren zit kan de warmte in je woning namelijk heel gemakkelijk ontsnappen, waardoor er meer gestookt moet worden en dus de energierekening omhoog gaat. 

Vocht meten in huis

Bij een lekkage of een overstroming in je woning is het zeer duidelijk waar het probleem is. Dit kan heel gemakkelijk worden opgelost door het lek te dichten. Een vochtprobleem is echter niet altijd zichtbaar. De luchtvochtigheid is echter zeer gemakkelijk te meten met een hygrometer. De luchtvochtigheid is goed wanneer deze schommelt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer deze hoger is kan het zijn van dat je een vochtprobleem in huis hebt.

Daarnaast kun je het ook indirect meten door te kijken naar de energierekening. Is deze de laatste tijd veel hoger dan eerst? Dan is de kans groot dat de verwarming veel meer aan het werk is om de temperatuur binnen de woning op peil te houden. 

Gevolgen van vochtproblemen

Een hoge energierekening is niet het enige probleem waar je tegenaan loopt met vochtproblemen. Teveel vocht zorgt ervoor dat schimmels, bacteriën en ongedierte zich gaan nestelen in je woning. Dit heeft een negatieve invloed op je gezondheid. Schimmels kunnen namelijk voor keelpijn, zenuwpijn en ademhalingsproblemen zorgen. Het is daarom dus belangrijk dat dit probleem bij de bron wordt aangepakt en dat is dus het oplossen van vochtproblemen

Hoe kunnen de vochtproblemen worden bestreden? 

Het vinden van een gevolg van een vochtprobleem is vaak nog niet zo een probleem. Het gaat voornamelijk om het vinden van de oorzaak en dit vervolgens oplossen. Hiervoor kan een specialist bedrijf op het gebied van vochtproblemen worden ingeschakeld. Zij zullen er vervolgens voor zorgen dat de oorzaak van het vochtprobleem wordt gevonden en de vochtproblemen worden opgelost en waar nodig ook nieuw materiaal geplaatst. Daarnaast zullen ze ook preventieve maatregelen nemen..