Wanneer moet je je zwembad laten renoveren?

Een eigen zwembad hebben is heerlijk, het kan echter ook zo zijn dat door welke redenen dan ook je zwembad niet meer in een goede staat is. Op een gegeven moment moet je dan je zwembad gaan renoveren. Afhankelijk van het type zwembad, de grootte en het materiaal waarvan deze gemaakt is kan dit best een flinke kostenpost zijn, echter zal het hebben van een mooi schoon zwembad alles weer snel goed maken. 

Drie hoofdredenen voor een renovatie

Een renovatie van een bouwkundig zwembad gebeurd in principe voornamelijk door de volgende drie redenen:

  • Het zwembad is om één of andere reden jarenlang niet goed bijgehouden. Vaak komt het voor dat men een huis koopt waar al een zwembad bij zit, soms komen ze er later pas achter dat deze al lang in een slecht staat verkeerd. Achterstallig of slecht onderhoud kan ook nog gevaarlijke situaties opleveren. Denk eens aan kapotte, scherpe tegels of een brandgevaarlijke filter of pomp. Elektrocutie door water is ook iets wat je wilt voorkomen.
  • Het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat je zwembad niet meer up to date is en gewoon door de loop van de jaren sterk verouderd is. Alles heeft een bepaalde levensduur, zo ook de onderdelen van een zwembad. Door slecht onderhoud wordt dit proces van veroudering ook versnelt. Pomp- en filterinstallaties zijn na een bepaald aantal jaar vaak ook aan vervanging toe. 
  • Je vind het niet meer mooi. Dit kan natuurlijk ook, dat je de folie die in het zwembad gebruikt wordt niet meer mooi vind, of het zwembad na al jaren van jou is of bij een nieuw gekocht huis ligt. 

Verschillen in soorten zwembaden

Bij een zwembad met een basis van polyester kan een nieuwe laag coating aangebracht worden, dit is echt wel een oplossing waar een flink prijskaartje aan vast hangt. Ook zijn de coatings tegenwoordig een stuk minder van kwaliteit, dit komt door de steeds strenger wordende milieuregels. Je kan echter ook prima een nieuwe laag zwembadfolie in een zwembad van polyester aanbrengen. Ook bouwkundige zwembaden die nog een afwerken van tegels hebben kunnen omgebouwd worden naar zwembaden met folie. Door dergelijke renovaties kan je weer jaren genieten van je zwembad. Bovendien kan het zwembad gelijk beter geïsoleerd worden, dit kan uiteindelijk een enorme kostenbesparing op het gebied van energie opleveren en het zwembad blijft langer op een aangenamere temperatuur.