Je huishouden verduurzamen

Het verduurzamen van je huis: het is beter voor het milieu en je bespaart er kosten mee op je woonlasten. Waarom zou je dan niet in korte tijd investeren in het pand waar je woont of in je werkplek? De investering verdient zichzelf langzaam terug en het energielabel wordt positiever.

Begin bij de makkelijke aanpassingen

Bij het verduurzamen van je huis kun je eerst beginnen met de kleine aanpassingen. Zo kunnen jij en je gezin wennen aan een groenere levensstijl. Het verlagen van de thermostaat en een dikke trui aandoen in plaats van het omhoog draaien van de temperatuur is een mooie start. Minder vlees eten is eveneens een goede start, maar denk bijvoorbeeld ook bewuster na over het waterverbruik. Korter en minder vaak douchen is een goed begin. Een regenton in de tuin plaatsen is een goede bron voor water die je aan de planten kunt geven. Mocht je toevallig een zwembad met warmtepomp in de tuin hebben liggen, zorg er dan voor dat het bad minder warmte verliest. Warmteverlies in het zwembad kun je voorkomen door het af te dekken.

Duurzame toepassingen

Makkelijke aanpassingen zijn ook het doen van de afwas met de hand of het wegdoen van de droger. Vaatwassers gebruiken naast veel energie ook veel water. De droger verbruikt veel energie en dat terwijl het droog hangen van kleding geheel gratis en milieubewuster is. Mocht je toch een product willen kopen dat veel stroom verbruikt, bekijk dan het energielabel zodat je de meest milieubewuste versie kiest. Ook het wegdoen van de auto, meer op de fiets stappen, en het meenemen van een tas als je boodschappen gaat doen zijn allemaal duurzame trucjes waardoor je minder wegwerpspullen gebruikt, minder energie verbruikt en bewuster leeft. Ook in de tuin kun je flink verduurzamen tijdens de ontwerpfase.

Het huis verbouwen

Mocht je er al klaar voor zijn om radicalere stappen te ondernemen dan kun je het beste beginnen met het op en top isoleren van je huis. Zo kunnen de muren wellicht beter geïsoleerd worden of de ramen vervangen worden zodat er dubbelglas of tripleglas in wordt geplaatst. Een minder grootse onderneming is het vervangen van alle lampen door er LED-lampen in te plaatsen. Daarnaast is het wegwerken van kieren en gaten nodig om warmteverlies te voorkomen. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning is eveneens een helpende factor, maar denk bijvoorbeeld ook aan de verwarmingsinstallatie. Het installeren van zonneboiler of een hybride warmtepomp zorgt voor een volgende stap in de verduurzaming. Als kers op de taart van de verduurzaming is het leggen van zonnepanelen dé groene stap.